Читај ми!

Председавајући ОЕБС-у: Ризик од рата од Владивостока до Ванкувера већи него икада

Ризик од рата на простору ОЕБС, од Владивостока до Ванкувера, већи је него икада у последње четири деценије, оценио је шеф пољске дипломатије Збигњев Рау, представљајући приоритете пољског председавања том организацијом.

Збигњев Рау је, обраћајући се Сталном савету ОЕБС-a, рекао да су земље чланице суочене са бројним изазовима по мир и безбедност.

"Узроци за растући страх у нашим друштвима су војне конфронтације, радикализација, тероризам, проблеми у режиму контроле ограничења наоружавања, пандемија, кршење слобода појединаца", објаснио је шеф пољске дипломатије.

Рау је казао да дешавања у Казахстану дају повод за велику забринутост.

Истакао је да ће покушај решавања постојећих конфликата на простору ОЕБС-а бити у фокусу Пољске током једногодишњег председавања организацијом.

"Желимо посветити већу пажњу повећању безбедности на простору ОЕБС-а, посебно проналажењу решења постојећих конфликата. ОЕБС је добро место за решавање конфликата јер пружа могућност изношења ставова свих страна", објаснио је Рау, додајући да је Пољска отворена за дијалог и предлоге за смањење тензија.

Нагласио је да је неопходно фокусирање на мирно решење конфликта у Украјини, "уз поштовање територијалног интенгритета и суверенитета Украјине у оквиру међународно признатих граница".

Истакао је да је потребно пронаћи и решење за конфликт у Грузији, али и привести крају решење конфликта око Трансњистрије и Нагорно Карабаха, који имају утицај на регионалну безбедност.

"Снага ОЕБС-а је у његовом потенцијалу ефективности и спремности у спровођењу своје Повеље, спречавању конфликата, решавању конфликата и постконфликтног опоравка. Пољска ће се, с тим у вези, посебно фокусирати на инструменте које пружа ОЕБС", рекао је Рау.

Рау је казао, међутим, да све зависи од спремности земаља чланице на решавање конфликата.

ОЕБС није, истиче, само платформа сарадње 57 држава, већ заједничка приврженост градње мира и будућности без конфликта и рата.

Рау је рекао да историја мора да се узме у обзир како би се избегле грешке прошлости.

"Пошто смо трауматизована нација која је имала користи од мира, најбоље знамо да ценимо његов значај", казао је он, додајући да ће Пољска да се фокусира на очувању и успостављању мира у региону од Ванкувера до Владивостока.

Пољска је од 1. јануара званично преузела председавање ОЕБС-у од Шведске, а у Тројци ОЕБС-а биће Северна Македонија која идуће године председава том организацијом.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво