Читај ми!

Годишњица упада на Капитол хил – Бајден се спрема да оптужи Трампа, Американци подељени

У покушају да преокрену резултате председничких избора 6. јануара прошле године, присталице Доналда Трампа упале су у седиште Конгреса на Капитолу. Пет особа погинуло је у нередима. Годину дана касније, амерички председник Џозеф Бајден спрема се да оптужи Трампа за упад. Американци подељени у оцени тог догађаја.

Џозеф Бајден обележиће прву годишњицу напада на амерички Капитол, саопштено је из Беле куће. 

Бајден ће се у обраћању, како је саопштено, директно осврнути на улогу бившег председника у нападу и његове покушаје да одврати пажњу или умањи значај тог догађаја. 

Портпаролка Беле куће Џен Псаки, на конференцији за новинаре, најавила је да се амерички председник спрема да оптужи Трампа за упад. 

"Председник Бајден ће изнети значај онога што се догодило на Капитолу и јединствену одговорност председника Трампа за хаос и покољ, који смо видели", изјавила је Псаки. 

Додала је да ће Бајден "снажно одбацити лажи које је ширио бивши председник у покушају да обмане амерички народ и своје присталице, као и да одврати пажњу од његове улоге у ономе што се догодило". 

"Председник ће говорити о истини која се догодила, а не о лажима које су неки од онда ширили и опасности коју је то представљало по владавину права и наш систем демократског управљања", истакла је. 

Амерички председник на Капитолу говориће са потпредседницом Камалом Харис.  

Најава из Беле куће је стигла непосредно након што је саопштено да бивши председник Доналд Трамп отказује своју конференцију поводом годишњице, која је требало да буде одржана 6. јунуара на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди, наводно на наговор саветника, преноси Гардијан

Годину дана после упада у зграду Конгреса, Американци су и даље подељени, према анкетама, шта се тог дана десило. 

Десетине хиљада присталица Доналда Трампа окупило се 6. јануара у центру Вашингтона у последњем покушају да преокрену резултате председничких избора пред заседање Конгреса који је требало да потврди гласове електора. Пробили су заштитну ограду и упали у зграду Конгреса. 

Пет особа погинуло је у нередима, од тога један полицајац, а на десетине њих је повређено. 

Неколико сати касније, након што су федералне агенције за спровођење закона и војска успели да поново успоставе контролу над Капитолом, чланови Конгреса потврдили су Бајденову победу на изборима.

Компанија Твитер блокирала је Доналду Трампу 7. јануара налог на тој друштвеној мрежи, коју је сматрао главном полугом за комуникацију са својим бирачима, као и Фејсбук, Инстаграм, Јутјуб, Снепчет.

На дешавања у Вашингтону реаговали су бројни светски званичници на друштвеним мрежама који су дали подршку Џозефу Бајдену, попут генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, председника Европског парламента Дејвида Сасолиа, премијера Велике Британије Борис Џонсон, бившег председника САД Џорџа Буша.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво