Читај ми!

Мајстор за 38. паралелу – из Северне у Јужну Кореју и назад

Тридесетогодишњи Севернокорејац који је пре годину дана пребегао у Јужну Кореју, у потрази за бољим животом, одлучио је да се врати у своју земљу. Он је поново морао да ризикује и илегално пређе границу.

Човек, чије име није познато, прешао је у суботу тешко утврђену демилитаризовану зону која је делила север и југ од краја Корејског рата 1950–1953. 

Извештаји кажу да је 30-годишњи мушкарац био подстакнут да крене на опасно путовање назад преко границе јер се "на Југу" мучио да састави крај с крајем.

Његова одлука да се врати у Северну Кореју покренула је питања о томе како се у Јужној Кореји поступа са људима који пребегну из Северне.

Они се, како пише Гардијан, суочавају са дискриминацијом при запошљавању, образовању и становању.

Север није јавно коментарисао овај случај, али се верује да је он један од тридесетак људи који су се вратили након што су пребегли на југ.

Јужнокорејски војни званичник потврдио је да је мушкарац, који је радио као чистач, изгледа имао финансијских потешкоћа.

"Рекао бих да је био класификован као нижа класа која једва зарађује за живот", рекао је званичник.

Након што је побегао из Северне Кореје у новембру 2020, човек се представио као бивши гимнастичар и рекао истражитељима да је пузао испод ограде од бодљикаве жице да би стигао до Јужне Кореје, наводи се у саопштењу министарства одбране.

Званичник јужнокорејског Министарства за уједињење, које је одговорно за прекогранична питања, рекао је да је овај човек откако је стигао на југ добио подршку за пресељење од владе за своју личну безбедност, смештај, лечење и запослење.

Више од 33.000 Севернокорејаца од касних 90-их прошлог века пребегло је на југ, већина преко Кине и југоисточне Азије, како би избегли политички прогон, несташицу хране и сиромаштво.

Према подацима Министарства за уједињење, око 56 одсто бегунаца је категорисано као људи са ниским примањима, а скоро 25 одсто је у најнижем социјалном рангу.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво