Читај ми!

Тајланд набавља ловце-бомбардере најновије генерације

Тајланд планира да своје ваздухопловство ојача америчким ловцима-бомбардерима најновије генерације "Ф-35".

Тајландска армија најавила је набавку између осам и 12 ловаца бомбардера "Ф-35" америчког произвођача "Локид Мартин", јављају домаћи медији попут тиражног Бангкок Поста.

Тај авион пете генерације на којем је примењене стелт технологија и који одликује одлична електроника и ракете врло дугог домета последњих година је драстично појефтинио и сада је приступачан и за земље с мањим буџетом од оног који поседује светске велесиле јер је, тврде војни извори у Тајланду, његова цена са 142 милиона долара по комаду у време када се први пут појавио на тржишту пала на око 82, што би се у даљим преговорима могло спустити за још десетак милиона.

Највећа земља у Индокини, са преко 500 хиљада квадратних километара површине и 70 милиона становника, те излазом и на Тихи и Индијски океан треба већи број тих апарата, али војно руководство сматра да би, због ограничења у државној каси насталих епидемијом новог коронавируса и огромним падом прихода од туризма, и куповина само осам америчких авиона била велики допринос јачању одбрамбене моћи земље, поготово ако би се они упарили са роботизованим беспилотном летелицама "Лојал вингман" аустралијско-америчке производње, којима може да се даљински управлља из кабине борбених авиона.

Зато Тајланд намерава да отпочне преговоре за набавку "Ф-35", чијем развоју су придонеле и друге чланице НАТО-а, као што су Велика Британија, Италија и Холандија, у фискалној 2023. години.

Будистичка монархија, иначе, поседује неколико десетина ловаца бомбардера "Ф-16", али добар део њене флоте чине застарели амерички ловци "Нортроп Ф-5", који су престали да се производе још у другој половини осамдесетих, и лаки тренажни француско-немачки авион "Дасо-Дорниер Алфа џет", на чију производњу је завеса спуштена такође далеке 1991. године.

Те летелице сада су камен о врату Kраљевског тајландског ваздухопловства не само због превазиђене технологије, већ и због растуће тешкоће да се за њих обезбеде делови и одржавање.

Интересантно је да тајландске оржане снаге у свом саставу имају и ескадрилу шведских ловаца бомбардера "ЈАС-39 Грипен", те последњих година обуку врше на у Азији популарним јужнокорејским млазњацима "Златни орао Т-50", јер та технолошка шареноликост, мада омогућује извесну политичку и логистичку независност у случају сукоба са неким од испоручилаца опреме, представља и немали проблем када су у питању трошкови опремања, одржавање летелица и подучавање пилота.

Део застарелих "Ф-5" Тајланд планира да замени новим апаратима типа "Ф-16".
Тајланд има робусну и бројну армију, у чијем ваздухопловству, које поседује преко 260 активних авиона и хеликоптера, служи око 47.000 људи.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво