Читај ми!

Статуа Кристијана Роналда изазвала бес у Индији – "увреда за борце за слободу"

Одлука једног индијског политичара да у савезној држави Гоа подигне месингану статуу португалског фудбалера Кристијана Роналда изазвала је контроверзе и бурну реакцију грађана.

Министар у влади приобалне савезне државе Гоа Мајкл Лобо открио је у уторак 400 килограма тешку статуу Кристијана Роналда.

Иако је у том делу Индије фудбал изузетно популаран, статуа португалског фудбалера у граду Калангути изазвала је више беса него дивљења.

Статуа је наљутила становнике Гое, који су је назвали увредом за државу која је бивша португалска колонија.

Португалија је извршила инвазију на Гоу 1510. године и владала тим регионом 451 годину, пре него што је индијска војска 1961. преузела контролу над њим.

На дан церемоније откривања, мештани су одржали протест. Сматрају да је статуа увреда за борце који су се борили да ослободе Гоу.

Министар Лобо се супротставио нападима рекавши да критичари не желе да Индија напредује у спорту.

Објаснио је да је циљ постављања статуе светске фудбалске звезде да инспирише младе да се баве спортом.

"Ако желите да подигнете фудбал на други ниво, то је оно чему ће се млади момци и девојке радовати. Правиће селфије, гледаће статуу и добијати инспирацију да играју фудбал", рекао је Лобо.

Иако је крикет најпопуларнији спорт у Индији, фудбал и нарочито енглеска Премијер лига, омиљени су у неким деловима земље, попут Керале на југу, Гое на западу, Западног Бенгала на истоку и у свакој од осам савезних држава на североистоку земље.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи