Читај ми!

Хакери паралисали систем белгијске војске, рупа у мрежи откривена прошле недеље

Белгијско министарство одбране суочило се са озбиљним хакерским нападом прошле недеље. Саопштено је да од прошлог четвртка део рачунарске мреже, укључујући и сервер електронске поште, није доступан. Хакерски напад догодио се због недостатка у безбедносном систему који је откривен прошле недеље, а белгијска војска је саопштила да се не зна ко стоји иза напада.

Министарство одбране Белгије саопштило је у понедељак да је рачунарски систем био на мети озбиљног хакерског напада и да су због тога делови рачунарског система били паралисани неколико дана, пренео је белгијски јавни сервис ВРТ.

"Министарство одбране је у четвртак открило напад на своју рачунарску мрежу са приступом интернету у четвртак. Мере карантина су брзо активиране како би се изоловали угрожени делови мреже. Приоритет је одржати мрежу Министарства одбране оперативном", навео је портпарол министарства Оливије Северин.

Додао је да се на отклањању проблема радило током целог викенда и да ће наставити да мотре ситуацију.

До напада на белгијско министарство одбране дошло је због сигурносне рупе у широко коришћеној класи софтвера "Log4j", а тек је прошле недеље откривено да постоји проблем.

Ради се о изузетно опасном безбедносном пропусту у једном делу кода који је јавно доступан свим јава програмерима. Тај део кода тј. "класа" под именом "Log4j" је написан са циљем да се прати рад софтвера.

Испоставило се да хакери лако могу да преузму контолу над целим сервером уколико је на њему инсталиран софтвер који користи "Log4j" класу за евиденцију активности, а таквих софтвера има заиста много.

Због тога су у опасности од хакерског напада рачунарске мреже многих државних институција, али и великих корпорација.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво