Читај ми!

Избори у Либији, немогућа мисија

"Председничких избора неће бити и блокираћемо све државне институције у Триполију", рекао је Салах Бади, командант милиције Ал Салмуд, док су се, прошле ноћи, његове снаге распоређивале око виталних објеката у центру Триполија.

Камионети наоружани тешким митраљезима остали су паркирани око канцеларије премијера, министарства унутрашњих и спољних послова и још неколико значајних објеката у центру престонице, док су премијер Абдул Хамид Дбеиба и шеф председничког већа Мухамед ел Менфи "пребачени на безбедну локацију".

Осам дана пред амбициозно замишљено гласање за председника Либије, један од чланова изборне комисије, Абу Бакр Марада рекао је телевизији Ал Џазира да "одржавање избора није могуће".

Шеф изборне комисије Имад ел Сајех је пак, после састанка са америчким амбасадором Ричардом Норландом, рекао да је "убеђен да је Либија у стању да одржи фер изборе".

Наоружани припадници милиције Ал Салмуд блокирали су центар Триполија неколико сати пошто је смењен Абдулбашит Марван, који је годинама био на челу оружаних снага стационираних у Триполију. До четвртка увече, снаге министарства унутрашњих послова преузеле су контролу над центром престонице Либије.

Марван, како наводе либијски медији, има подршку неколико прилично моћних и утицајних оружаних група у околини престонице, чије би позиције могле бити озбиљно уздрмане исходом председничких и парламентарних избора.

Војни званичници су пак покушали са спусте тензије наводећи да су јединице које су опколиле седиште шефа владе и председничког већа ионако задужене за обезбеђење тих објеката, али није одговорио на питање због чега су Дбеиба и Ал Менфи евакуисани.

Такође, није одговорио ни на питање каква је прошле ноћи била улога Салаха Бадија, који је организовао пуч 2014. године, незадовољан резултатима које су његови исламисти постигли на изборима.

Салах Бади је, истовремено, оштро напао новопристиглу изасланицу шефа Уједињених нација, Стефани Вилијамсон, називајући је "криминалцем" пошто се у Мирурати састала са локалним војним лидерима и представницима власти.

Командант милиције Ал Салмуд је од 2018. године на "црној листи" Уједињених нација због серије напада у којима су страдали бројни цивили.

Изборни планови Б, Ц, Д...

Дефиле војних возила у Триполију тек је део проблема с којима се суочава изборна комисија, која ни десет дана пред најављено гласање није објавила коначну листу председничких кандидата, пошто је практично немогуће решити сва преостала правна питања.

Готово је извесно да Либијци 24. децембра неће изаћи на биралишта, али остаје непознаница на који ће се начин међународна заједница искобељати из политичке кризе настале преамбициозно замишљеним планом за одржавање избора.

Либијски медији тврде да је, уз америчку подршку, већ начињен нови план, према којем би о одржавању председничких избора требало да се изјасни нови парламент, после избора заказаних за фебруар.

Ипак, ни одржавање парламентарних избора није извесно, јер се за нови сазив пријавило безмало 3.500 кандидата, па представници изборне комисије тврде да до изласка на гласање неће бити погуће потврдити све кандидатуре.

Према првобитном плану, све провере листе кандидата за парламентарне изборе требало је да буду окончане до 7. децембра, након чега би уследиле евентуалне жалбе.

Недуго након америчког плана за решавање изборне кризе, појавио се и алтернативни локални план, према којем би председнички и парламентарни избори морали да буду одржани у размаку од два месеца.

Изборна комисија је, у међувремену, предала властима извештај о свим могућим препрекама са којима се суочавају приликом организовања гласања, тражећи низ амандмана на изборне законе и решавање проблема жалбених већа. Локални медији сматрају да ти проблеми не могу да буду решени пре фебруара.

Истовремено, мало је вероватно да ће парламент ускоро донети било какву одлуку везану за судбину председничких избора, јер се председавајући Фавзи ел Нувари налази у посети Турској.

Иако велики број посматрача чврсто заступа став да је одржавање избора у околностима које владају у Либији практично немогуће, прелазна влада већ данима покушава да смањи тензије, тврдећи да ће гласање бити одржано према плану.

Суштински, прилично разједињена међународна заједница је свесна чињенице да нема лаког решења кризе која је настала после убиства Муамера Гадафија, па могућег савезника у процесу стабилизације Либије тражи у будућем победнику председничких избора.

Проблем, наравно, представља чињеница да су најзначајнији кандидати за првог директно бираног председника Либије Гадафијев син Сејф ел Ислам, самозвани "фелдмаршал" Калифа Хафтар, Дбеиба – премијер који је обећао да се неће кандидовати, те бивши министар унутрашњих послова Фатхи Башага.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво