Читај ми!

ЕУ би да парира Кини – кроз Глобалну капију жели да побије тезу да је "геополитички патуљак"

На измаку друге године погођене ковид кризом, Европска комисија представила је амбициозни план – Глобалну капију. Инвестиције вредне 300 милијарди долара, требало би да се слију у тзв. треће земље до 2027. године. Иницијатива се широко доживљава као покушај Брисела да заузме значајнију позицију на геополитичкој сцени, али и да парира Пекингу.

Европска унија жели свој Пут свиле. И за то има петогодишњи план. Дигитализација, зелена агенда, транспорт, здравствена заштита, образовање – то су области у којима ће се пројекти кретати. До 2027. требало би да стигну и до Африке.

"Иницијатива има геополитичку димензију, не само да сузбије кинески Пут свиле, већ и да диференцира ЕУ од лошег имиџа САД, а опет је у складу са напором такозваних Г-7 да тзв. меком моћи утичу на освајање душа људи широм света, посебно у Африци", сматра Горан Николић, економиста Института за европске студије.

Пратећи сличне иницијативе Сједињених Држава и Велике Британије, у Африци се мери и конкурентност Уније. И ломе копља са кинеским Појасом и путем. Зато што кинески пројекти годинама са континента истискују европске фирме.

"Кина је свој почетак позиционирања као глобалног актера стекла управо у Африци. Африка је донекле интересна сфера САД и, уколико се ЕУ укључи у тај континент, ми ћемо видети једнако распоређено одмеравање сила, али с друге стране, кад имамо малу бару пуну крокодила, ту долази и до одређених сукоба", указује Стефан Владисављев из Фондације БФПЕ.

На мањем подручју Западног Балкана, економски инвестициони план најављен и пре Глобалне капије, постаје њен део. И део надметања са кинеским улагањима присутним од 2013.

"Иако су се кинеска средства тумачила као средства без превеликих условљавања. Дакле, Кина није постављала услове владавине права, заштите животне средине. ЕУ експлицитно напомиње да ће ови услови морати да буду испуњени, ако желите да добијете средства кроз Глобалну капију", наводи Стефан Владисављев.

"Једна добра ствар иницијативе је што ће, ако је буде, Кинези бити више дарежљиви у смислу услова кредитирања, ми ћемо опет узимати кредите од Кине, а они ће бити можда мало више склони да их дају по бољим условима", сматра Горан Николић.

Одакле новац ког и нема тако много?

Кинески кредити носе опасност презадуживања, опомињу у Бриселу. Али, економиста Горан Николић код Глобалне капије не уочава битну разлику. Свакако ће бити речи о зајмовима. Поставља питање и – одакле новац?

Унија се за средства ослања на постојећи буџет – где нема много простора за прераспоређивање. Једнако као и код заједничких финансијских институција. Зато не очекује да у наредних пет година европске инвестиције достигну више од тек пет одсто кинеских. 

"Шансе да се на тој основи парира Кини су минималне и мислим да идеја Америке да парира тврдом моћи на Индопацифику је у суштини њихова базична идеја", каже Горан Николић.

Идеја Европске уније је, како се тумачи, да пошаље поруку партнерима и конкурентима – да макар пролазећи кроз Глобалну капију као економски џин резувери оне који је виде као геополитичког патуљка.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се