Читај ми!

Прва посета немачког канцелара Француској, са Макроном о Украјини

Нови немачки канцелар Олаф Шолц за прву званичну посету иностранству одабрао је Париз, потврдивши значај француско-немачке осовине за стабилност Европе. Са председником Емануелом Макроном разговарао је о ситуацији у Украјини и другим политичким и економским изазовима. Француски лидер већ је потврдио да ће Западни Балкан, због напетости у региону, бити један од приоритета француског председавања Унији у првој половини идуће године.

Уз очекивање да ће и са новим немачким канцеларом имати блиску сарадњу какву је годинама градио с Ангелом Меркел, француски председник срдачно је дочекао госта из Берлина.

Разговарали су о економском јачању Европе, климатским променама, заједничком европском ставу према Kини, али је највише пажње заузела Украјина и нови хладни рат који прети Европи.

"Јутрос сам о томе разговарао са председником Зеленским, а идуће недеље срешћемо се на самиту о Источном партнерству у Бриселу. Тада ћемо разговарати о новим иницијативама, али такозвани Нормандијски формат остаје релевантан," каже председник Француске Емануел Макрон.

Канцелар Немачке Олаф Шолц поручује да су изразили заједничку жељу да промовишу снажну Европу.

"Важно је да делујемо у истом правцу. Наставићемо да радимо на активностима које треба да осигурају добру перспективу за Украјину, " истакао је Шолц.

О Украјини, али у оштријем тону, говорила је и шефице немачке дипломатије, запретивши Русији да ће платити високу политичку и економску цену ако повреди украјинску државност.

О томе је у Варшави разговарала с пољским званичницима.

"Територијални интегритет и суверенитет Украјине не може се користити као монета за поткусуривање. Потребна су нам решења која се могу постићи само дипломатским напорима," рекла је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

"Данашње претње миру у Европи су, између осталог, резултат политике бивше немачке владе, коју је жеђ за профитом терала да доноси катастрофалне одлуке, попут изградње Северног тока 1 и 2. Пољска ће наставити да захтева затварање тог гасовода," каже Збигњев Рау, министар спољних послова Пољске.

За Москву су црвене линије јасне - ширење НАТО-а на исток и распоређивање војне опреме близу руске границе.

"Нова ракетна криза у Европи мора да се избегне пре него што буде касно. Распоређивање ракета средњег и дугог домета на тим територијама је неприхватљиво. То директно води у ескалацију сукоба", поручује Сергеј Рјабков, заменик министра спољних послова Русије.

Затегнутим односима Русије и Запада доприносе и све учесталији инциденти изнад Црног мора, где су руски ловци претходних дана пресрели и испратили америчке и француске борбене авионе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позива Русију да смањи напетости, наводећи да криза у Украјини може бити решена само дипломатским путем.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи