Читај ми!

Како би звучао победнички говор Хилари Клинтон да Трамп није добио председничке изборе

Хилари Клинтон је први пут јавно прочитала говор који је спремила за изборну ноћ, надајући се да ће победити Доналда Трампа на председничким изборима у САД 2016. године. У говору који није имала прилике да изговори у изборној ноћи, Хилари Клинтон је планирала да поручи да разлике не дефинишу Американце.

Преплављена емоцијама, Хилари Клинтон је прочитала оно што би био њен победнички говор 2016. године.

"Нећемо бити дефинисани само нашим разликама. Нећемо бити земља нас против њих", рекла би Клинтонова да је победила у изборној ноћи.

Бивши државна секретарка САД је ове речи први пут јавно изговорила у образовној видео-серији "Мастер клас".

"Моји суграђани Американци, данас сте послали поруку целом свету. Наше вредности трају. Наша демократија је јака. А наш мото остаје 'E pluribus unum – Од многих, један'", пише на почетку тог говора. 

Хилари Клинтон је планирала да одржи говор у ноћи 8. новембра 2016, али је била приморана да га одложи након што је изгубила на изборима од свог републиканског противкандидата Доналда Трампа.

Трамп је водио кампању са неуобичајеним поделама, нападајући мексичке имигранте, муслимане и друге мањинске групе током 2015. и 2016. док је Клинтонова на то алудирала у свом говору, славећи победу различитости.

"Амерички сан је довољно велик за све. Кроз дугу, тешку кампању, били смо пред изазовом да бирамо између две веома различите визије Америке", написала је даље у говору.

У том говору је требало да каже да су их ти избори у основи "изазвали да одлуче шта значи бити Американац у 21. веку. И посежући за јединством, пристојношћу и оним што је председник Линколн назвао 'бољим анђелима наше природе', одговорили смо на тај изазов".

Недосањани амерички сан

Клинтонова је такође била прва жена коју је за председника номиновала једна од две највеће  америчке политичке партије, због чега је и то био сегмент њеног никада изговореног победничког говора.

"Упознала сам жене које су рођене пре него што су жене имале право гласа. Оне су чекале сто година на ово вече. Упознала сам дечаке и девојчице који нису разумели зашто жена никада раније није била председник. Сада знају, а и свет зна, да у Америци сваки дечак и свака девојчица могу да одрасту у оно што сањају – чак и у председника Сједињених Држава", написала је Клинтонова у том говору.

Клинтонова је посебно емотивно прочитала део говора где замишља да се враћа у прошлост да би својој мајци, коју су родитељи напустили кад је била дете, рекла шта ће њена ћерка постићи.

"Сањам да одем до ње и да седнем поред ње, узмем је у наручје и кажем: 'Погледај ме. Слушај ме. Преживећете, имаћете добру породицу и троје деце, а колико год било тешко замислити, ваша ћерка ће порасти и постати председница Сједињених Држава", изговорила је кроз сузе Хилари Клинтон.

Говор је завршен величањем Америке суптилно преклапајући слоган њеног противника Доналда Трампа – "Учинимо Америку поново великом".

"Сигурна сам у ово као у било шта што сам икада знала. Америка је највећа држава на свету. И од вечерас па надаље, заједно ћемо учинити Америку још већом него што је икада била, за сваког од нас. Хвала вам, Бог вас благословио, и нека Бог благослови Америку", завршне су речи говора који Хилари Хлинтон није имала прилику да изговори у новембру 2016. године.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи