Читај ми!

Осумњичени за убиство Кашогија ухапшен у Француској

Један од осумњичених за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, ухапшен је на аеродрому у близини Париза. Он је покушао да се укрца на лет за Ријад, јавља француски радио РТЛ.

Полицијски и судски извори рекли су за РТЛ радио да је ухапшен Калид Аед ел-Отаиби (33), један од осумњичених за убиство саудијског новинара у конзулату те земље у Истанбулу, 2. октобра 2018. године.

Он је, иначе, бивши члан Краљевске гарде Саудијске Арабије, а на потерници Интерпола је јер је био у саудијском конзулату када је Кашоги убијен. На потерници је још 20 Саудијаца.

Полиција га је ухапсила јутрос у 9.30 на аеродрому "Шарл де Гол", док се укрцавао на лет за Ријад.

Извори РТЛ-а рекли су да засад није познато када је и како ушао у Француску непримећен, као и да се ради на поступку екстрадиције Турској.

Саудијски суд донео је прошле године коначне пресуде, вишегодишње казне затвора за осам оптужених, у случају његовог убиства. 

Групе за заштиту људских права и независни истражитељ УН критиковали су суђење, приметивши да ниједан високи званичник нити било ко за кога се сумња да је наредио убиство није проглашен кривим.

Шта се догодило у саудијском конзулату у Истанбулу 

Да подсетимо, Кашогија, отвореног критичара саудијског режима, ликвидирао је тим саудијских оперативаца у конзулату те земље у Истанбулу. То убиство је изазвало бурне реакције читавог света, а многи политичари и бизнисмени удаљили су се од Ријада.

Званичници Саудијске Арабије одричу сваку умешаност принца Мухамеда бин Салмана у убиство, и објашњавају да је тим агената желео да доведе Кашогија у Ријад, али да је после борбе у конзулату у Истанбулу дошло до његовог убиства.

Сумња се да је тело раскомадано и склоњено. Према тврдњама службеника који су чули аудио-снимак операције, прво се чуо глас који је упозорио друге оперативце да пусте гласну музику како би ублажили снимак електричног уређаја.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво