Читај ми!

Немци страхују од омикрона, половична подршка будућем канцелару

Грађани Немачке су за увођење обавезне вакцинације, строже мере против короне, и даље воле Ангелу Меркел, а против су олакшавања добијања држављанства за мигранте, показује ново истраживање "Дојчландтрендa".

Немачка је усред четвртог таласа короне и бије битку с рекордним бројем инфицираних. Болнице звоне на узбуну, а лекари и друго медицинско особље је преоптерећено. Грађани широм земље су забринути. Сваки трећи страхује од заразе ковидом 19.

Али још више од тога страхују да не заразе децу која још нису вакцинисана, а пре свега се боје тежег тока болести код старијих особа. Све то произилази из најновијег истраживања јавног мњења "Дојчландтренд" које за јавни сервис АРД спроводи "Инфратест димап".

Шест од десет испитаника забринуто је због нових варијанти вируса као што је омикрон. Исто толико њих, и тиме приметно више него крајем прошле године, страхује од уских грла у медицинском збрињавању оболелих.

Свака друга испитана особа плаши се самоће и тога да ће наредних недеља морати да се одрекне сусрета са родбином, пријатељима и познаницима. У поређењу с децембром 2020. порасла је и забринутост због економских последица пандемије.

Kо је одговоран за неуспехе?

Досадашња реакција политичара на овај четврти талас на Немце није деловала убедљиво. Осам од десет испитаних критикују кризни менаџмент савезне и покрајинских влада, а тек свака шеста особа је задовољна.

Још увек актуелна влада Немачке добила је посебно лоше оцене. Сваки други је окривљује због тога што није реаговала раније и што је земља у дубокој кризи. Од нове коалиционе владе (СПД, Зелени и ФДП), која ће следеће недеље преузети кормило, грађани очекују тврђи курс у политици према епидемији.

Троје од четворо испитаних за обавезну вакцинацију

Овог четвртка су савезна и покрајинске владе усвојиле пооштрене мере за сузбијање короне. Већина грађана подржава тај курс. Шездесет одсто испитаних рекло је да досадашње мере нису довољне што је највећи проценат од избијања пандемије. Само 20 одсто њих сматра да су досадашње мере примерене актуелној ситуацији, док 17 процената њих мисли да су претеране.

Увођење обавезне вакцинације има све више присталица, али и искључивање публике са фудбалских утакмица Бундеслиге, строжа ограничења контакта, као и затварање барова, кафана и божићних вашара.

С друге стране, поновно затварање продавница и ресторана наишло би на негодовање. Испитани се највише противе ограничењима у школама и обдаништима.

Сваки други грађанин задовољан Олафом Шолцом

Осмог децембра Олаф Шолц че бити изабран за новог канцелара Немачке. На политичкој скали омиљености, тај политичар Социјалдемократске партије (СПД) је на другој позицији, одмах иза још увек актуелне канцеларке Ангеле Меркел. Шолцовим радом задовољно је 51 одсто грађана Немачке, а Меркел 68 одсто.

На трећем месту је премијер Баварске Маркус Зедер (45%), а следе будући министар за климу и привреду из редова Зелених Роберт Хабек (42%) и председник ФДП Kристијан Линднер (38%), који ће од наредне недеље преузети Министарство финансија.

На парламентарним изборима у септембру СПД је био најјача снага. Према истраживању "Дојчландтренда" та странка је и даље на првом месту, иако је изгубила на популарности. С друге стране ЦДУ и ЦСУ, који ће од наредне недеље прећи у опозицију, бележе благи раст.

Kо се најбоље изборио у коалиционом уговору?

Такозвана "семафорска коалиција" коју чине СПД, Зелени и ФДП два месеца је радила на коалиционом уговору. Kоја партија је највише успела да прогура своје политичке позиције? Према истраживању, 37 одсто испитаника сматра да су то либерали ФДП, 32 процента мисли да су то социјалдемократе, а само 13 одсто сматра да су то Зелени.

Интересантан је увид у страначку орјентацију испитаних. Док присталице СПД и ФДП сматрају да су њихове партије у предности, Зелени то виде другачије. Само мањина је мишљења да је њихова партија добро преговарала.

Ипак, 76 одсто присталица Зелених сматра да коалициони уговор пружа праве одговоре на питања будућности. Kод присталица СПД их је 66 одсто, а код ФДП 61 проценат. Насупрот томе, симпатизери опозиционих странака махом су скептични.

Спустити старосну границу за гласање на 16 година? Не хвала!

У планове "семафор коалиције" који имају јасну подршку у становништву, спадају и планирано повећање минималне зараде (86 према 11 одсто), као и обједињавање државних издатака за децу у један основни дечији додатак (80 према 10 одсто). Огромну подршку има и изградња постројења за обновљиву енергију (83 према 12 одсто), исто као и увођење „климатске провере" у савезно законодавство (75 према 17 процената).

Велика подршка је дата и постепеном избацивању угља (56 према 37 одсто), као и укидању забране рекламирања абортуса (47 према 40). Планови будуће владајуће коалиције о легализацији канабиса пролазе половично - 43 одсто грађана се изјаснило за, 47 је против.

Грађани су против олакшавања добијања држављанства за мигранте (41 према 50 одсто).

Већина је такође против производње борбених беспилотних летелица за немачку војску Бундесвер. Најмање подршке добило је смањење границе за право изласка на изборе на 16 година. Само 30 одсто грађана у испитаних у "Дојчландтренду" је за, док их је 65 одсто против.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво