Читај ми!

НАТО: Русија зна да би платила високу цену

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је Русију да не користи силу против Украјине. Истиче да Москва зна да би на крају платила високу цену преко санкција и других механизама које би Запад применио у случају агресије.

Јенс Столтенберг је након састанка министара спољних послова држава чланица НАТО-а у Риги рекао да би агресија Русије према Украјини имала озбиљне последице за Москву.

"Имамо широк распон опција којима бисмо обезбедили да се Русија суочи са озбиљним последицама ако опет буде користила силу против независне, суверене нације, Украјине", рекао је Столтенберг истакавши да је реч о економским и финансијским санкцијама и политичким рестрикцијама.

"Мислим да је врло очигледно да Русија зна да би платила високу цену", рекао је генерални секретар НАТО-а. 

Истакао је да је подршка НАТО-а територијалном интегритету Украјине непољуљана, назвавши Кијев "блиским и драгоценим партнером". 

Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба рекао је да Русија не може да спречи Кијев да успостави ближе односе са НАТО-ом. Навео је и да су нелегитимни предлози Русије да од НАТО-а или САД тражи гаранције да се Алијанса неће ширити на исток.

Столтенберг је то потврдио, рекавши да је на НАТО-у да каже када је Украјина спремна за чланство у Алијанси, као и да Русија у томе нема право вета.

Одбацио је наводе Кремља да НАТО провоцира војним вежбама у Црном мору и додао да је понуда Русији да седну за сто отворена.

Москва, иначе, тражи од НАТО-а да престане да концентрише снаге у близини руске границе и да престане да наоружава Украјину модерним наоружањем.

Русија је још у септембру навела да ће САД прећи црвену линију ако наставе да проширују своју војну инфраструктуру у Украјини. 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво