Читај ми!

Полиција уклања мигрантски камп у француској луци Денкерк

Француска полиција срушила је импровизовани камп у близини северне луке Денкерк, где се окупља велики број миграната који кажу да беже од рата, сиромаштва и политичког прогона на Блиском истоку, у покушају да се домогну Велике Британије.

Наоружани официри ушли су у камп, који се протеже дуж старе напуштене железничке пруге, пре него што су радници у заштитним оделима срушили шаторе и пластична склоништа.

Хусеин Хамид, 25, ирански Курд, рекао је да је по други пут исељен из кампа. Први пут је аутобусом пребачен до Лиона.

"Француска полиција рутински руши кампове који ничу између Калеа и Денкерка", рекао је један хуманитарни радник.

Каже да је у овом кампу боравило и 27 миграната пре него што су се прошле недеље удавили у Ламаншу у покушају да чамцем дођу из Француске до Велике Британије.

Број миграната који прелазе Канал порастао је на 25.776 у 2021. години, са 8.461 у 2020. и 1.835 у 2019., према подацима које је саставио Би-Би-Си користећи податке Министарства унутрашњих послова.

Нагли пораст броја је разбеснео Британију, која оптужује Француску да чини премало да заустави прилив миграната. Париз каже да када мигранти стигну до обала канала, прекасно је да их спречимо да пређу.

Мигранти се обично транспортују у притворске центре широм земље, где их могу да поднесу захтев за азил, мада се многи брзо враћају на обалу Ламанша.

Председник Емануел Макрон рекао је у петак британском премијеру Борису Џонсону да се "уозбиљи" у настојању да обузда прилив миграната, пошто се односи између њихових влада након Брегзита погоршавају.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво