Читај ми!

Летонија жели да је амерички војници чувају од Русије

Летонији је потребно трајно војно присуство америчке војске, како би одвратило руску претњу и како би ојачала своју одбрану ракетним системом "патриот", рекао је министар одбране те балтичке земље Артис Пабрикс.

Артис Пабрикс је изјаву Ројтерсу дао уочи доласка америчког државног секретара Ентонија Блинкена. Он би требало да присуствује састанку НАТО-а у Риги.

"Потребна нам је додатна међународна помоћ. Волели бисмо да имамо трајно војно присуство САД у нашој земљи. Јачање одбрамбених капацитета са мора и из ваздуха значила би да имамо систем попут 'патриота'", рекао је летонски министар. 

Јединице НАТО-а увежбавају своје вештине у летонским шумама, са камуфлираним тенковима. Циљ вежбе је да зауставе напад на Ригу ометањем неидентификованог противника, северно од престонице.

НАТО има четири мултинационалне групе војника распоређене на истоку Европе, с циљем да бране Пољску, Литванију, Летонију и Естонију. Москва, међутим, поручује да нема никакву намеру да напада балтичке земље или Пољску и оптужује НАТО да дестабилизује Европу померањем својих јединица ближе руским границама.

Балтичке земље су, иначе, најрањивије чланице НАТО-а будући да, од других чланица Алијансе, деле границу само са Пољском и то око 60 километара - пролаз Сувалки. Војни експерти, на које се Ројтерс позива, кажу да би Русија могла преко Белорусије да заузме тај пролаз и тиме добије копнени коридор ка "тешко утврђеној ексклави" на Балтичком мору - Калињинграду.

Америчке трупе су, иначе стациониране у Немачкој, али у случају напада не би могле довољно брзо да стигну до Балтика.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи