Читај ми!

Чамац са мигрантима се преврнуо у Ламаншу, 31 особа настрадала

Најамање 31 особа погинула је када је чамац са мигрантима који је покушао да стигне до Британије преврнуо у Ламаншу, потврдили су француски локални званичници.

Француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин рекао је да су 34 особе налазиле на чамцу, од којих је 31 погинула, двоје је спасено, а за једном се још трага.

Навео је да су двоје преживелих у животоној опасности, пате од тешке хипотермије.

"То је катастрофа за Француску, за Европу, за човечанство, да види како ови људи који су на милост и немилост криујмачрима нестају у мору", додао је Дарманин.

Локални рибари кажу да је више миграната него иначе напустило северну обалу Француске како би искористили мирно море, иако је вода веома хладна.

Један рибар је позвао спасилачку службу након што је видео празан гумени чамац и људе како непомично плутају у близини.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да је "шокиран и згрожен" великим бројем погинулих.

"Моје мисли и саосећања су са жртвама и њиховим породице. Ова катастрофа показује колико је опасно на овај начин покушавати да се пређе Ламанш", нагласио је Џонсон после хитне седнице британске Владе.

Макрон: Француска неће дозволити да се Ламанш претвори у гробље

Француски председник Емануел Макрон позвао је на хитан састанак министара земаља чланица Европске уније који су задужени за миграције поручивши да Француска неће дозволити да се Ламанш претвори у гробље.

Макрон је такође позвао на хитно појачање агенције зa контролу спољних граница ЕУ, Фронтекс.

Француске пограничне службе безбедности ухапсиле су раније данас 15 особа различитих националности, осумњичених да су део ланца кријумчарења избеглица који је помогао стотинама људи да илегално пређу Ламанш и уђу у Велику Британију.

Хапшења су се догодила у јеку пораста тензија између Велике Британије и Француске око питања избеглица, као и због текућег спора око права на риболов у каналу Ламаш.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво