Читај ми!

Шведска имала премијерку само неколико сати, шта је кренуло наопако

Само седам сати пошто је изабрана за прву шведску премијерку, Магдалена Андерсон поднела је оставку. Зелена странка се повукла из владе због усвајања опозиционог предлога буџета у парламенту, због чега ће Андерсонова тражити нову подршку посланика.

Након именовања Магдалене Андерсон за председницу шведске владе, коалициони партнер, Зелена странка напустила је тек оформљени кабинет.

Разлог напуштања владе је то што владин предлог буџета није усвојен, док је опозициони предлог прихваћен у парламенту. Челници Зелене странке су поручили да не желе да спроводе буџет који је, између осталих, састављала десничарска странка Шведских демократа.

Након тога се Магдалена Андерсон обратила новинарима и рекла да, у складу са шведском политичком традицијом, подноси оставку, пошто се један коалициони партнер повукао из владе.

"Рекла сам председнику парламента да желим да поднесем оставку на функцију премијера", рекла је Андерсонова новинарима, додавши да је спремна да поново покуша да добије већину као шеф једнопартијске владе.

Бивша министарка финансија је прва жена која је изабрана да буде премијер Шведске.

Раније данас, шведски посланици су током, како се чинило, историјског гласања изабрали Магдалену Андерсон за премијера те земље.

За је гласало 117 посланика, против 174, док је уздржано било 57 од 349 чланова шведског Риксдага. Према шведским прописима, за избор премијера је довољно да против не гласа више од 175 посланика.

Након избора премијера, Магдалена Андерсон је поручила да "може да живи са опозиционим буџетом", док су челници Зелене странке навели да ће размотрити своје учешће у влади, уколико опозициони предлог буџета буде усвојен.

Оставком Магдалене Андерсон поново је покренута процедура избора премијера – председник парламента обавиће консултације са свим председницима странака, након чега ће одлучити коме ће доделити мандат.

Аналитичари верују да ће то поново бити Магдалена Андерсон, која данас званично није ни ступила на функцију, пошто је традиционално потврђивање код краља Карла XVI Густава требало да буде одржано у петак. Због тога, функцију техничког премијера и даље обавља Стефан Левен.

Очекује се да ће се шведски посланици о избору премијера изјаснити током следеће недеље. 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво