Читај ми!

Американaц у последњем тренутку избегао смртну казну

Само неколико сати пре егзекуције, смртна казна за четрдесетједногодишњег Џулијуса Џонса преиначена је у доживотни затвор без могућности условног отпуста. Џоунс је имао 19 година када је ухапшен због убиства бизнисмена, за које тврди да није крив.

Над Џулијусом Џонсом требало је да се у четвртак изврши егзекуција, али је неколико сати пре тога гувернер Оклахоме Кевин Штит донео одлуку да му смртну казну преиначи у доживотну казну затвора без могућности условног отпуста, преноси Еј-Би-Си.

Како је саопштено из канцеларије гувернера, таква одлука је донесена на основу разматрања молби и материјала који су представиле све стране у овом случају.

Прошле недеље је суд одбацио Џонсову последњу жалбу, што је значило да је одлука о томе да ли ће му живот бити поштеђен пала искључиво на гувернера.

Претходно је Одбор за помиловање и условни отпуст Оклахоме препоручио Штиту да Џонсу ублажи казну.

Џулијус Џонс је имао 19 година када је ухапшен због убиства бизнисмена из Оклахоме Пола Хауела 1999. и осуђен на смрт 2002. Сада већ 41-годишњак већи део свог живота провео је иза решетака, борећи се да спасе свој живот и докаже да није починио убиство за које је осуђен.

Пре хапшења био је средњошколски шампион у кошарци и стипендиста Универзитета у Оклахоми.

Његов живот мења се из корена након што је Хауел (45) убијен на прилазу породичној кући, током крађе његовог аутомобила у луксузном предграђу Едмонду.

Једини очевидац убиства била је Хауелова сестра, која није могла да идентификује лик убице, јер му је лице било прекривено. Убицу је тада описала као младог црнца који је носио црвену бандану, белу кошуљу и чарапу или капицу.

Два дана након што је Хауел убијен, полиција је пронашла његов аутомобил на паркингу једног маркета. Продавац тог аутомобила рекао је истражитељима да су га младићи Џулијус Џонс и Крис Џордан замолили да им помогне да продају аутомобил.

Изјаве продавца аутомобила и Криса Џордана указивале су на то да се у кући Џонсових родитеља налазе инкриминишући предмети, што је и потврђено када је тамо пронађен пиштољ умотан у црвену бандану.

Следећег дана, Џонс је ухапшен због тешког убиства.

Џонсови адвокати тврде да је доказе које је полиција пронашла могао да подметне Џордан, који је, како кажу, остао у Џонсовој кући ноћ након убиства. Џордан је те тврдње негирао на суду.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи