Читај ми!

Ванкувер одсечен од света, блокиран нафтовод, штета од поплава у Канади мери се милијардама долара

Канадску провинцију Британска Колумбија погодиле су незапамћене поплаве. Ванкувер је одсечен од света и без струје. Више хиљада људи је евакуисано. Најмање једна особа је погинула, али се страхује да је број страдалих већи због клизишта. Штета тродневних поплава процењује се на више милијарди долара.

У Британској Колумбији проглашено је ванредно стање због катастрофалних поплава. Евакуисано је више од 18.000 људи. Снажна олуја и огромна количина падавина потпуно су паралисале западну канадску провинцију.

Премијер Џастин Тридо је у посети Вашингтону, одакле је обећао да ће власти учинити све да санирају катастрофу изазвану климатским променама.

"Ангажовали смо више од 8.000 војника у Британској Колумбији да помогну евакуацију људи као и дистрибуцију хране и лекова онима који су заробљени у својим домовима због клизишта. Још хиљаде војника је у приправности", истакао је Тридо.

Пријављена је једна жртва, али спасилачке службе трагају за десетинама несталих у клизиштима, па се страхује да је број погинулих знатно већи.

"Извукли смо се за длаку, а сада се само надамо да ћемо спасити бар неке куће. Све је потопљено, у контакту смо са комшијама, а војска нам помаже да преживимо ову катастрофу", рекао је један од мештана.

Блокиран је и нафтовод "Транс Маунтин", који преноси 300.000 барела нафте дневно. Десетине хиљада домаћинстава и предузећа је без струје. Погођена подручја добиће милијарду долара за почетак обнове, саопштили су канадски званичници.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво