Читај ми!

Немачка регулаторна агенција суспендовала процес потврђивања Северног тока 2

Немачка регулаторна агенција за енергетику саопштила је да је суспендовала процес потврђивања за гасовод "Северни ток 2", којим би требало да се дистрибуира гас из Русије. Наводе да је потребно да конзорцијум, чије је седиште у Швајцарској, оснује компанију у складу са немачким законима како би добио лиценцу.

Гасовод Северни ток 2 наишао је на противљење САД и неких европских држава, које наводе да ће Европа тиме постати превише зависна од руског гаса, иако растуће цене гаса у Европи, због глобалне потражње, захтевају додатну набавку из Русије, пренео је Ројтерс.

Немачка енергетска агенција је саопштила да је швајцарска компанија одлучила да не пређе под регулацију Немачке, већ само да оснује ћерку фирму у Немачкој која би се бавила гасоводом у тој земљи.

"Потврђивање рада Северног тока 2 разматраће се када рад оператора гасовода буде усклађен са законским оквирима Немачке", саопштила је немачка агенција.

Додали су да ће разматрати пријаву када се на име немачке фирме буду пребацили имовина и новчана средства.

Из "Северног тока 2" су навели да их је немачки регулатор обавестио али су додали да нису у позицији да коментаришу детаље процедуре, њено трајање и њен утицај на почетак рада гасовода.

Украјинске гасне компаније "Нафтогаз" и "ГТСОУ" су у понедељак обавештене да ће бити укључене у процедуру потврђивања. Гасоводу се противи и Украјина због тога што ће изгубити приходе уколико гасовод заобиђе територију те земље.

Из "Нафтогаза" су поздравили одлуку немачког регулатора да обуставе потврђивање. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво