Читај ми!

Банда "Пинк Пантер" осуђена на 28 и по година иза решетака

Организатори највеће пљачке богатих и славних у историји Велике Британије ухваћени су захваљујући уличним камерама. Мозак операције у којој су покрадени новац и покретна имовина вредна око двадесет шест милиона фунти је Југослав Јовановић, двадесетчетворогодишњи италијански држављанин. Суд у западном Лондону осудио га је на једанаест година затвора.

Његови саучесници и специјалисти за крађу накита, Италијани Алесандро Малтезе (45) и Алесандро Донати (44) треба да одлеже по осам година и девет месеци иза решетака.

Сва тројица служиће затворске казне у Италији, где ће бити изручени по окончању административног дела кривичног поступка.

Четврти члан банде, Данијел Вуковић, држављанин је Републике Србије.

Британска полиција верује да је овај четрдесетчетворогодишњак побегао у Београд где се, наводе британски медији, по свој прилици и сада налази.

Британски таблоид Сан помиње и "пропали покушај" изручења Вуковића Уједињеном Краљевству.

Полиција у Британији сумња да је управо Вуковић, а не Јовановић, главни организатор спектакуларних пљачки у Лондону.

Тринаест зимских дана пљачке

Четворка је осуђена, јер је током тринаест дана од 29. новембра до 18. децембра 2019. године опљачкала виле наследнице богатства власника Формуле 1 Тамаре Еклстон, бившег енглеског фудбалског репрезентативца Френка Лампарда и у међувремену преминулог власника фудбалског клуба Лестер Сити Вишаја Шриваданапрабе.

Највећи плен свакако представља пљачка виле тридесетседмогодишње Тамаре Еклстон и њеног супруга, галеристе Џеја Ратланда. Однето је неколико стотина комада вредног накита као и готов новац. Укупна вредност ове пљачке процењује се на 25 милиона фунти.

Френк Лампард и његова супруга телевизијска водитељка Кристин остали су без ручних сатова, вредних око шездесет хиљада фунти.

Метрополитен полиција верује да је банда спремала нове пљачке на богате и славне широм Европе и нове пљачке у самој Британији.

Полиција одбија да обелодани идентитете планираних жртава.

Лавовски део плена није пронађен.

Зна се само да је банда покрала толико готовог новца да је Јовановић само у ексклузивној робној кући Хародс потрошио око шездесет шест хиљада фунти.

"Чињеница да је толико ствари покрадено упркос мерама предострожности власника, као и да су те ствари изнете из земље и нису пронађене, говори у прилог организацији, планирању и одлучношћу криминалаца, као и спремности на велики ризик", оцењује судија Мартин Едмундс, који је изрекао пресуду.

Трауме после пљачке столећа

Приликом изрицања пресуде, судија Мартин Едмундс истакао је да су мете одабране због великог богатства, али и указао да "траума опљачканих нису ништа мања зато што су богати и славни".

"Посебно је важна траума кроз коју су прошла деца или чланови опљачканих домаћинстава због бриге за њихову безбедност", истакао је судија Едмундс.

Тамара Еклстон, која се са породицом налазила на скијању у Лапонији у време пљачке, заклела се да кћерку никада неће оставити саму.

Наследница Бернија Еклстона рекла је у интервјуу за једну од британских телевизија да се буквално плаши сваке сенке, а да њено дете не иде само ни у тоалет.

"Чудан је осећај знати да су ти људи додиривали фотографије мог детета, које су се налазиле на врху комоде за накит. Осећам се физички нападнутом", каже Тамара Еклстон истичући да је безбедност породице постала њена опсесија.

У саопштењу за јавност, брачни пар Лампард истиче да има проблема са сном од пљачке па све до данас".

Тужилац Тимоти Креј у завршној речи истакао је да "криминална завера личи на заплет из холивудских филмова, али да је, нажалост, реч о стварном животу и стварним жртвама, које су много пропатиле".

Ко је доакао "Пинк Пантерима"?

Метрополитен полиција открива да је банда ухваћена тако што су камере забележиле да је четворка из виле Еклстонових побегла обичним лондонским црним таксијем.

У том тренутку у ширем подручју места пљачке налазило се преко хиљаду таквих возила.

Полиција је најзад успела да лоцира возача, који је посведочио у који хотел је одвезао починиоце као и да их идентификује.

Полиција истиче да је четворка отварање сефа Еклстонових прославила на лицу места отварањем шампањца вредног пет стотина фунти.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво