Читај ми!

Руски "шах-мат" у Дубаију, приказан сухој пете генерације

Русија је у Дубаију представила прототип свог војног авиона пете генерације, сухој Су-75 шах-мат. Ово је први пут да је ова летелица приказана ван Русије. Руски штанд обишла je и делегација Eмирата, која је у преговорима са САД за куповину њихових ловаца Ф-35.

"Су-75 шах-мат" први пут је приказан у јулу ове године. Реч је о руском једномоторном млазном ловцу пете генерације, а развила га је руска компанија "Сухој", пре свега за извоз.

РИА новости јављају да је руски штанд у Дубаију посетила и делегација из Емирата, док Ројтерс примећује да за то време веома слабо напредују преговори Уједињених Арапских Емирата и Сједињених Држава о куповини њихових ловаца Ф-35.

У компјутерској симулацији приказан је лаган, тактички авион, способан да истовремено носи пет ракета ваздух-ваздух и да истовремено уништи више мета.

Очекује се да ће овај авион први пут полетети 2023. године, а три године касније почеће да се производи. Тек треба да се уговоре поруџбине. Иначе, Ф-35 компаније "Локид Мартин" америчке војне снаге користе од 2015. године.

Западне дипломате сумњају да би Емирати, амерички савезници, купили летелицу попут "шах-мата", иако је продаја руског оружја у Заливу повећана последњих година.

УАЕ су 2017. године потписали прелиминарни договор за куповну Су-35 и радили са Русијом на наредној генерацији ловаца, али за сада се не чини да је било напретка.

С друге стране, успорили су и преговори са Вашингтоном о набавци 50 ловаца Ф-35 лајтнинг II, услед забринутости америчке стране због односа Кине и Емирата и распрострањености 5Г технологије кинеског "Хуавеја".

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво