Читај ми!

Урсула фон дер Лајен, авионом на пут од 50 километара

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нашла се на мети критика је након што је објављено да је користила приватни авион за путовање од 50 километара, док су разговори о климатским променама били у току.

Само неколико дана након што је Фон дер Лајенова говорила током отварања климатског самита у Глазгову, позивајући "све нас да учинимо све што је потребно да ограничимо глобално загревање на 1,5 степени Цечзијуса", британски лист Телеграф открио је да је председница Европске комисије користила приватни авион за више од половине званичних посета (18 од 34) од ступања на дужност у децембру 2019. године.

Како је рекла светским лидерима да "људи могу да ураде нешто у вези са климатским променама, јер их је направио човек", показало се да је на једном од тих путовања прешла авионом само 50 километара, између Беча и Братиславе, наводи Брисел тајмс.

За то путовање аутомобилом или возом неопходно је око сат времена вожње.

Фон дер Лајенова се, наводи лист, такође ослањала на приватне авионе за путовање између других оближњих дестинација као што су Париз и Лондон.

Иако су комерцијални летови веома штетни по животну средину, ефекат лета приватног авиона је много гори. За само сат времена, један приватни авион може да емитује две тоне ЦО2, наводи водећа европска невладина организација која се залаже за чистији транспорт, а просечна особа која живи у Европској унији емитује 8,2 тоне ЦО2 еквивалента током целе године.

Као одговор на откриће, један од портпарола Фон дер Лајенове рекао је да та путовања "нису изводљива комерцијалним летовима" и додао да се "ваздушни такси користи само када је то неопходно, како би се омогућило присуство на састанцима на различитим местима по веома густом распореду"

Наводно, авиони обично лете на "биокерозин", тренутно једино краткорочно решење за смањење количине ЦО2 коју емитује авион.

Откриће о путовању Фон дер Лајенове је посебно критиковано у контексту самита о клими, на који су многи глобални лидери путовали приватним авионима, иако су се неки одлучили за климатски прихватљивије видове транспорта, као што је "климатски воз" који је прошао поред Брисела.

Корисници на друштвеним мрежама оптужили су Фон дер Лајенову за лицемерје.

"Ово је менталитет политичара...Али ради на биогориво...Биогорива су чиста и једноставна превара у контексту зеленила", рекао је сниматељ дивљих животиња, океана и природе Марк Торп.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара