Читај ми!

Британска краљевска породица и еколози на истој страни

Иако је почела у недељу, глобална конференција о климатским променама церемонијално је отворена видео-поруком британске краљице, којој су лекари саветовали двонедељни одмор. У њој, Елизабета Друга усмерила је рефлектор јавности на своје наследнике.

"Изузетно сам поносна што се водећа улога, коју је мој покојни супруг имао охрабрујући људе да штите нашу крхку планету, наставља кроз рад нашег најстаријег сина Чарлса и његовог најстаријег сина Вилијама", рекла је британска краљица Елизабета друга.

Војвода од Кембриџа недавно је установио и доделио прву "Earthshot" награду за еколошке иновације. Једна од финалисткиња, проналазач покретног пеглераја на соларни погон, четрнаестогодишња Индијка Виниша Умашанкар из Глазгова поручује да се уздамо само у сопствене поступке.

"Ако свако почне да рециклира отпад или прави сопствени хумус, то ће имати шири утицај. Збирни утицај малих поступака може да одигра огромну позитивну улогу широм планете", навела је иноваторка Виниша Умашанкар

У стилу активистичке рок-звезде Грета Тунберг наставља притисак на политичаре глобалном онлајн петицијом. Од политичара тражи обустављање улагања у фосилна горива, увођење транспарентног књиговодства свих испуштања штетних гасова, заштите раднике угрожених климатским променама и исплаћивање сиромашним земљама 100 милијарди долара годишње.

До синоћ је сакупила милион потписа. Са говорница, али и улица у Глазгову млади политичарима поручују да престану да "свирају у дипле" и пређу на дела.

"Кроз само четири године - 2025 - половина становништва света суочиће се са несташицом воде. Када будем напунила 50 година, климатска криза принудно ће раселити осамдесет шест милиона људи само у Подсахарској Африци. Волела бих да ми се придружите у минуту саосећајног ћутања за милијарде људи, који данас нису овде са нама, чије животне приче нико неће чути и чије патње нико неће осетити" рекла је активисткиња из Кеније Елизабет Ватути.

Ветеран еколошког покрета и наследник британског престола сматра да терет борбе за климатски опоравак планете треба да преузму најбогатији предузетници.

"Потребна нам је широка кампања слична војној операцији како бисмо усмерили снагу глобалног приватног сектора, који располаже билионима и увелико превазилази светски бруто доходак, као и, уз дужно поштовање, буџете влада светских лидера. Приватан сектор нуди једину шансу за глобалну економску транзицију", истакао је престолонаследник принц Чарлс.

Тако су се британска краљевска породица и млади еколози нашли на истој страни. Са друге стране, пљуште обећања политичара. Европска унија најављује ће Европа постати први незагађени континент, Индија планира да до 2070. године избаци употребу фосилних горива.

Активисти на друштвеним мрежама за то време подсмевају се дремежу премијера Џонсона и председника Бајдена на скупу у Глазгову. До сада су избројали 400 приватних летова ка том шкотском граду и израчунали да су они у атмосферу испустили више загађивача за два дана него сви Шкоти током целе године. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво