Читај ми!

Самит Г20 у Риму – Путин и Си позивају на узајамно признавање вакцина

Светски лидери у Риму расправљају о актуелним светским питањима. Лидери Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, позивају на узајамно признавање вакцина.

Лидери двадесет најбогатијих земаља света окупили су се на првом самиту Г20 од почетка пандемије коронавируса.

Руски председник Владимир Путин обратио се учесницима преко видео-линка и рекао да би Светска здравствена организација требало да буде бржа у доношењу одлука у вези са одобрењем вакцина.

Позвао је земље Г20 да убрзају узајамно признавање вакцина против ковида-19.

"Желео бих да истакнем да је Русија прва регистровала вакцину против ковида-19 и то је била вакцина Спутњик В. До сада је 70 земаља, са популацијом која премашује четири милијарде људи, одобрило примену те руске вакцине која се показала веома ефикасном", истакао је Путин, преноси Тас.

Подсетио је да је у Русији развијена и вакцина Спутњик лајт, која се прима у једној дози и појачава дејство других вакцина.

Путин је рекао и да је у Русији прошле године дефицит буџета порастао на четири одсто услед огромних мера подршке становништву, малом и средњем бизнису и здравственом систему. Ове године нормализована је макроекономска политика, па ће буџет бити у суфициту, каже руски председник.

Истовремено је указао на то да је ситуација у земљама Г20 нешто другачија.

"Ако је у периоду од 2017. до 2019. године дефицит буџета у просеку износио 3,8 одсто БДП-а, у 2020. години услед пандемије повећао се на 11,2 одсто, а ове године, иако се смањио, и даље остаје на прилично високом нивоу – 8,7 одсто. Желео бих да истакнем да 40 одсто буџетског дефицита свих земаља Г20 за 2020-2021. годину отпада на САД", скренуо је пажњу Путин, истакавши да глобална економија зависи од положаја америчке економије.

Руски председник је упозорио да повећање буџетских дефицита у различитим земљама света прети високом глобалном инфлацијом.

Кина дистрибуирала 1,6 милијарди доза вакцине 

Исту поруку у вези са вакцинама против ковида, такође преко видео-линка, упутио је и кинески председник Си Ђинпинг.

Навео је да је Кина широм света дистрибуирала 1,6 милијарди доза вакцина.

"Кина је вољна да ради са свим странама како би се повећала доступност вакцина против коронавируса у земљама у развоју", рекао је Си и позвао произвођаче вакцина да пребаце своју технологију управо у земље у развоју.

Две кинеске вакцине, "Синовак Биотека" и "Синофарма", налазе се на листи Светске здравствене организације.

За безбедност учесника брине близу 6.000 полицајаца

Рим је, иначе, како извештавају италијански медији, због безбедности учесника самита постао "затворени град", што је игра речи и асоцијација на чувени фим Роберта Роселинија из 1945. године, "Рим – отворени град".

Део града, Еур, где се самит одржава, из безбедносних разлога проглашен је зоном максималне безбедности у полупречнику од 10 километара, а приступ том делу је дозвољен само учесницима скупа и становницима тог дела града уз посебне дозволе.

Безбедност учесника самита осигурава скоро 6.000 полицајаца, као и војска чији је главни задатак у време самита анти-дрон контрола.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво