Читај ми!

Премијер Луксембурга оптужен за плагијат, признаје да је мастер рад требало написати другачије

Након што је локални лист објавио текст у коме тврди да само две од 56 страница мастер рада Гзавијеа Бетела нису биле плагијат, премијер Луксембурга каже да је тезу требало урадити другачије.

Луксембуршки портал reporter.lu описао је рад као "импресивну мешавину копираних пасуса која не испуњава уобичајене захтеве академске заједнице".

Гзавије Бетел, који је премијер од 2013, рекао је да је рад стар више од 20 година и да је написан мирне савести. Али "са данашњег становишта, могло је, а можда је и требало, другачије да се уради", рекао је Бетел.

Бетел је рекао да има пуно поверење у Универзитет у Лорени у источној Француској да процени да ли је његов мастер рад испуњавао тадашње стандарде и да ће "природно прихватити" његову одлуку, чак и ако би то значило одузимање академске титуле.

Аутор текста на порталу reporter.lu је рекао да теза под насловом "Kа могућој реформи система гласања у Европском парламенту", садржи дугачке одломке текста који су без приписивања ауторства узети из две књиге, четири веб-сајта и једног новинског чланка.

У тексту наглашава да то што само "неколико пасуса у уводу" и "једнако кратак закључак" нису копирани представља огледни пример плагијата "без премца по свом обиму" и позвао се на потврду независних стручњака.

"Епидемија преписивања" код немачких званичника

Претходних година скандали са плагијатима високих државних званичника земаља ЕУ највише се везивала за Немачку.

Немачка министарка за породицу Франциска Гифи била је принуђена да се повуче у мају због тврдњи да је плагирала докторску тезу.

Године 2013. Анет Шаван, тадашња немачка министарка образовања, морала је да се повуче након што јој је Универзитет у Дизелдорфу одузео докторат, док је две године раније министар одбране Kарл-Теодор цу Гутенберг поднео оставку из истог разлога.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво