Читај ми!

"Не постоји мрачни интернет" – на три континента 150 ухапшених због продаје дроге преко даркнета

Америчке федералне агенције за спровођење закона и Европол објавили су да су извршили на десетине хапшења у више земаља како би прекинули глобалну операцију продаје дроге преко даркнета.

Због наводне продаје недозвољених дрога и лекова преко даркнета, укључујући лажне опиоиде који се, иначе, издају на рецепт и кокаин, ухапшено је укупно 150 људи, саопштили су званичници на конференцији за новинаре Министарства правде у Вашингтону.

Истражитељи су ухапсили 65 људи у Сједињеним Државама. Друга хапшења изведена су у Аустралији, Бугарској, Француској, Немачкој, Италији, Холандији, Швајцарској и Уједињеном Краљевству. 

Оптужени су наводно извршили на десетине хиљада илегалних продаја, користећи део интернета који је доступан само коришћењем специјализованих алата за анонимност.

Десетомесечна мрежна акција "Операција ХанТор", названа по интернет алатима за шифровање, резултирала је запленом 234 килограма дроге, укључујући амфетамин, кокаин и опиоиде у вредности преко 31 милион долара, пренео је Глас Америке.

Званичници су рекли да су међу заплењеним лековима лажне пилуле које се, иначе, издају на рецепт и које садрже моћни синтетички опиоидним фентанил. Фалсификоване таблете су повезане са таласом случајева предозирања дрогом.

"Ова међународна операција спровођења закона простирала се на три континента и шаље јасну поруку онима који се крију на даркнету и продају дрогу – не постоји мрачни интернет", рекла је заменица америчког државног тужиоца Лиза Монако.

Поред фалсификованих лекова, власти су заплениле и више од 200.000 таблета екстазија, фентанила, оксикодона, хидрокодона и метамфетамина. Амерички званичници рекли су да се истраге настављају и да се очекује још хапшења.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи