Читај ми!

Суд ЕУ: Пољска да плаћа милион евра дневно

Највиши суд Европске уније наложио је Пољској да плаћа казну од милион евра дневно, јер није суспендовала дисциплинску комору Врховног суда.

Одлука Европског суда правде је уследила након што је Европска комисија затражила "финансијске казне" како би се обезбедило поштовање пресуде из јула, преноси агенција АП.

Суд је саопштио да је казна "неопходна како би се избегла озбиљна и непоправљива штета по правни поредак Европске уније и вредности на којима је та Унија заснована", а посебно штета по владавину права.

Европска комисија, која надгледа поштовање европских закона, желела је да суд са седиштем у Луксембургу изрекне дневну новчану казну Пољској све док не унапреди функционисање пољског Врховног суда и суспендује нове законе који, према тврдњама Брисела, поткопавају независност правосуђа.

Тачка спорења је дисциплинска комора пољског Врховног суда, тело коме је владајућа партија дала овлашћење да дисциплинује судије.

Међутим, многе судије у Пољској доживљавају комору као средство притиска на судије да донесу одлуке у корист власти.

Европски суд правде је у јулу наложио суспензију дисциплинске коморе, али она и даље функционише.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је изјавио прошле недеље у Европском парламенту да ће комора бити укинута, али није навео прецизан временски оквир.

Посматрачи су приметили одсуство предлога закона о укидању тог дисциплинског тела.

Земље ЕУ већ годинама упозоравају на наводно назадовање демократских принципа у Пољској када је реч о независном правосуђу и слободним медијима, наводи АП.

Сукоб је поново избио у први план почетком овог месеца када је пољски Уставни суд пресудио да пољски закони имају првенство над законима Европске уније.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво