Читај ми!

"Трећи пут" у Немачкој: Грађанске патроле екстремне деснице

Припадници неонацистичке странке "Трећи пут“, организовани у антимигрантске граничне контроле, заустављени су током викенда у покушају да врате избеглице и мигранте с немачке границе. Ко се крије иза те групе?

Мала немачка неонацистичка странка "Трећи пут" (Der III. Weg), која броји само неколико стотина чланова, привукла је током викенда пажњу и немачке и светске јавности када је окупила људе у својеврсне патроле на немачко-пољској граници, у покрајини Бранденбург, у покушају да спречи мигранте да уђу у земљу.

Полиција је запленила знатне количине оружја од више од 50 људи које је зауставила - укључујући и бибер-спреј, палице, мачету и бајонет - и наредила тим "грађанским патролама" (Bürgerwehr) да се повуку из граничног подручја.

Оснивање и чланство

Политичка странка "Трећи пут" основана је у септембру 2013. у Хајделбергу, на југозападу Немачке, одвојивши се од крајње десно-националистичке НПД. Оснивач и вођа странке је Клаус Армстроф, бивши званичник НПД, који се посвађао са странком око њеног идеолошког усмерења.

Армстроф је, како су извештавали медији, активно регрутовао чланове из неонацистичке групе познате под именом "Слободна мрежа југ" (Freies Netz Süd), која је била активна у Баварској пре него што је 2014. године забрањена. Сматра се да је Армстроф добро повезан с неонацистичким групама и ван немачког политичког система.

У свом најновијем извештају, немачка обавјештајна Служба за заштиту уставног поретка (БфВ), која делује унутар земље, наводи да странка има само око 600 чланова широм Немачке. Међутим, баш зато "Трећи пут" себе сматра малим, тврдокорним језгром, које је више заинтересовано за политички активизам, него за повећање броја чланова.

Идеологија

"Трећи пут" је добио име по такозваном "трећем путу" у политици, што се види у првој од укупно десет тачака програма странке "Циљ рада је стварање немачког социјализма, који би се држао далеко од експлоататорског капитализма и егалитарног комунизма."

Сматра се да је странка повезана с "левим крилом" који пропагира нацистичку идеологију и залаже се за национализацију свих кључних немачких грана индустрије, као и јавних сервиса, система социјалне заштите, банака и великих компанија.

Социјализам, као заштитни знак ове странке, изразито је националистички и расистички интониран и показује блискост с циљевима изворне нацистичке странке Адолфа Хитлера: њен програм укључује "ригорозно финансирање породица с много деце како би се спречило изумирање немачког народа" и како би се "очувала и даље развијала биолошка супстанца немачког народа".

Штавише, "Трећи пут" отворено доводи у питање легитимитет немачких послератних граница, захтевајући "мирну обнову 'Велике Немачке' у њеним изворним границама".

Стратегија и методе

У свом најновијем извештају Служба за заштиту уставног поретка уочила је све већи професионализам у раду странке "Трећи пут" у последњих неколико година.

Странка је 2019. променила своју структуру како би се прилагодила немачким изборним правилима, чиме је постала прихватљива за учешће на државним, покрајинским и регионалним изборима.

Служба, такође, наводи да странка има око 20 база широм Немачке, а да је политички најактивнија у седам од 16 немачких покрајина, укључујући Баварску, Северну Рајну-Вестфалију и Бранденбург, где су сада заустављене активности наоружаних група које узимају правду у своје руке.

Током предизборне кампање ове године, странка "Трећи пут" нашла се на суду, јер су њени припадници у Минхену и Саксонији качили плакате са слоганом "Обесите Зелене". Немачки судови су на крају донели пресуду да је на тај начин прекршен закон и да се плакати морају уклонити.

У "Трећем путу" кажу да су своје деловање поделили у три "борбе": "политичку, културолошку и борбу за заједницу". Политичка борба подразумева предизборну борбу, а културолошка је дефинисана као борба за "очување обичаја".

Борба за заједницу подразумева низ хуманитарних активности, па и помоћ бескућницима (иако само онима који се сматрају "правим Немцима") и организовање локалних спортских активности, посебно оних које обухватају борилачке вештине.

"Трећи пут" је, такође, учествовао у бројним демонстрацијама против локдауна које је увела немачка влада и на својој интернет-страници ширио теорије које доводе у питање озбиљност пандемије.

У једном чланку, објављеном на њиховој страници 2020, "Трећи пут" је тврдио да пандемију искоришћавају Међународни монетарни фонд (ММФ) и Европска централна банка (ЕЦБ) како би убрзали укидање готовине.

Уједно је речено и да је председница ЕЦБ Кристин Лагард - јеврејског поријекла. Служба за заштиту уставног поретка описује "Трећи пут" као антисемитску и расистичку странку.

Слично позиву на стварање наоружаних група грађана у Бранденбургу, "Трећи пут" је 2020. окупио "националне патроле" у многим немачким градовима, наводно да би заштитио немачки народ од "страних криминалаца", уз образложење да је немачки народ декларисан као "free game" , што би отприлике значило народ од којег сви други могу слободно да узимају.  

 

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво