Читај ми!

Скромно венчање јапанске принцезе

Упркос бројним медијским и другим притисцима, јапанска принцеза Мако удала се за младог адвоката Kеија Kомура.

Данас је у Токију закључен брак између тридесетогодишње принцезе Мако и њеног дугогодишњег вереника Kеија Kомура.

Веза између двоје младих људи протеклих година изазивала је контроверзе у Јапану, јер је медије преплавила вест да је мајка младог адвоката Kомура дужна велику своту новца, око 36.000 америчких долара свом бившем веренику, због чега је постојала забринутост да би принцеза и цела царска породица могли да буду финансијски искоришћени.

Сам Kеи Kомуро наглашавао је да је поменути новац његова мајка заправо добила као поклон.

Брак је због тога више пута одлаган, а сама принцеза, која је најстарије дете млађег брата садашњег цара Нарухита, Фумихита, морала је да се одрекне стипендије од око милион долара која јој припада по уласку у брак.

Та свота даје се чланицама царске породице када се венчају особом која нема племићко порекло, јер тим чином оне практично напуштају двор и настављају да живе као обичне грађанке, те им стога треба новац док су на почетку новог живота и каријере.

Принцеза Мако, дакле, под притиском јавности присиљена је да се одрекне те отпремнине како би отклонила сумње да би њен супруг могао да искористи царску породицу и државу да би вратио дуг своје мајке.

У Токију су чак прошлих месеци одржавани мањи протести у којима су углавном старији грађани изражавали противљење браку између принцезе и младог адвоката Kомура, па венчање, које се данас десило путем једноставне административне регистрације код власти, неће бити праћено свадбом и другим свечаностима.

Јапански медији и грађани на интернету су чак последњих дана жестоко критиковали Kомура због његове фризуре – он се у јавности појавио са репом, што је било протумачено као неозбиљност и недостатак класе каква је потребна за оне који желе да ступе у формалне односе са члановима царске породице.

Због свега тога млади пар је данас одржао само скромну конференцију за новинаре у Токију, на којој се први пут после три године заједно појавио у јавности.

Принцеза ће заједно са супругом напустити Јапан и преселити се у САД, јер је он, након студија у тој земљи, успео да нађе запослење у америчкој правној фирми са седиштем у Њујорку.

Венчање принцезе Мако, иако изазива велике критике, истовремено је, нарочито међу младима, прихваћено као једна врста идеалне романсе у којој је љубав између двоје људи опстала упркос бројним спољним притисцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво