Читај ми!

Фејсбук папири упозоравају – ако се не заустави, алгоритам те мреже ће подстицати хаос и насиље

Фејсбук ће подстаћи насилније немире широм света уколико не заустави своје алгоритме да гурају екстремне садржаје и садржаје који изазивају поделе, изјавила је у понедељак у британском парламенту узбуњивачица Френсис Хауген.

Бивша запослена у Фејсбуку, која је оптужила технолошког гиганта да ставља профит испред људи у пододбору Сената раније овог месеца, рекла је да је охрабрена британским плановима да приморају велике технолошке компаније да се позабаве штетним садржајем на својим платформама.

Према њеним речима, компанија је видела сигурност на мрежи као трошак и усавршила је културу покретања у којој је добро радити. "Несумњиво је да то погоршава мржњу", рекла је Хаугенова.

Са фокусом на САД, компанија је намерно била слепа за утицај на многим тржиштима где је недостатак особља на локалном језику значио да често није разумела токсичну или опасну природу порука на платформи, истакла је Хаугенова.

Највећа светска друштвена мрежа одбацила је те оптужбе, а извршни директор Марк Закерберг је раније овог месеца рекао да је нелогично тврдити да је Фејсбук намерно гурао садржај који је љутио људе.

"Супротно ономе што је дискутовано на саслушању, увек смо имали комерцијални подстицај да уклонимо штетан садржај са наших сајтова. Људи не желе да га виде када користе наше апликације, а оглашивачи не желе да њихови огласи буду поред њих", наводи се у саопштењу Фејсбука.

У саопштењу је наведено да је потрошено 13 милијарди долара на безбедност корисника и да је потребна регулација у целој индустрији. 

Британија доноси законе који би могли да кажњавају компаније друштвених медија до 10 одсто њиховог промета ако не уклоне или ограниче ширење нелегалног садржаја.

Преко свог правног саветника Хаугенова поднела је више од 10.000 страница интерних Фејсбукових докумената Комисији за хартије од вредности и Конгресу у редигованом облику.

Редиговане верзије прегледао је конзорцијум од 17 америчких новинских организација.

У петак је конзорцијум почео да објављује серију прича - заједнички названих "Фејсбук папири" заснованих на интерним документима компаније.

Они пружају увид у интерну културу Фејсбука, његов приступ дезинформацијама и модерирању говора мржње, интерно истраживање његовог алгоритма за вести, интерну комуникацију....

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво