Читај ми!

Француска због високих цена горива помаже грађанима са 100 евра, ванредно стање у Молдавији

Француска влада је најавила једнократну исплату од по 100 евра сваком грађанину чији је месечни нето приход 2.000 евра или мањи, како би им ублажила трошкове због скока цена горива и енергената. Парламент Молдавије одобрио је захтев владе да уведе ванредно стање, због несташице гаса.

Једнократну помоћ ће аутоматски добити око 38 милиона Француза, укључујући и оне који не возе аутомобил или мотор.

Прве исплате запосленима у фирмама биће крајем децембра, а за државне службенике, студенте и пензионере почетком 2022. године.

Уплате од по 100 евра биће ослобођене пореза, а премијер Жан Кастекс је рекао да ће ова мера владу коштати 3,8 милијарди евра, додајући да је то далеко мање од цеха који би јој нанело смањење акциза на гориво.

Међу онима који ће добити 100 евра биће око 13 милиона пензионера и две трећине студената. Такође, помоћ ће припасти половини свих радника јер су 2.000 евра просечна нето месечна примања.

Возачи у Француској су погођени растућим ценама горива - дизел је поскупео на рекордних 1,56 евра по литру, а безоловни бензин на 1,62 евра по литру.

Председник Француске Емануел Макрон само је шест месеци далеко од председничких избора, а скок цена прети да изазове нови талас масовних протеста. 

У целој Европи влада опште незадовољство због скока цена енергената, који је углавном резултат огромне потражње предузећа која се опорављају од дуге ковид парализе.

Превирања на енергетском тржишту имају директне негативне ефекте, попут поремећаја у ланцима снабдевања и несташица горива и других потрошачких добара.

Ванредно стање у Молдавији 

Ванредно стање у Молдавији, које ће трајати до 20. новембра - омогућиће влади да купује гас по једноставнијој процедури, уз додатна средства из буџета, због раста цена енергената у свету.

Гасни споразум Молдавије с Гаспромом истекао је крајем септембра. Влада је тражила његово продужење, али је устукнула пред ценом од 790 долара за 1.000 кубних метара.

Количине гаса испоручене Молдавији покривају само две трећине потреба земље, која годишње троши готово три милијарде кубних метара гаса.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво