Читај ми!

Путин: Северни ток 2 има сасвим довољно гаса да одмах потече Европом

Руски председник Владимир Путин захвалио је Европи на санкцијама које је увела Москви, истичући позитиван ефекат који су на државу имале уведене контрамере и супституција увоза. Тврди да у гасоводу Северни ток 2 има сасвим довољно гаса да одмах потече Старим континентом, али се чека одобрење енергетских регулатора из Немачке. На Међународном дебатном клубу у Сочију било је речи и о другим питањима од великог значаја за Русију и њене односе са иностранством.

За кризу гаса и рекордно високе цене горива Путин криви енергетску политику Уније: Русија је, тврди, спремна да почне са испорукама гаса Европи преко Северног тока 2, чим од Немачке добије зелено светло.

"Европљани мисле да је њихово тржиште најпрестижније. Али није. Да ли разумете? Није, јер су таква 'премијум' тржишта у Латинској Америци и Азији. Као што сам рекао, 18,5 милијарди кубних метара гаса помножите са два, одузмите девет милиона кубних метара које Американци и блискоисточни партнери нису испоручили Европи и урачунајте губитак од 22,5 милијарде кубних метара због смањене производње. То значи да би се европско тржиште могло суочити са губитком од 70 милијарди кубних метара гаса, што је много", наводи председник Русије Владимир Путин.

У првом краку гасовода Северни ток 2 налази се 17,5 милијарди кубних метара природног гаса – спремних да одмах потеку. До краја године биће завршени сви технички договори "Гаспрома" са европским партнерима о почетку комерцијалних активности. Цене енергената и климатске промене биће у жижи данашњег Самита лидера Уније у Бриселу.

"Тренутно Европа нема план за обезбеђење стратешких резерви гаса, као што има када је реч о нафти. Морамо се боље припремити како бисмо увек знали са колико гаса располажемо и колики су капацитети. Наука нам каже да се окренемо карбон-неутралној, чистој економији", наводи Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борељ сматра да је тренутни раст цене енергената велика геополитичка игра која има своју социјалну цену.

Руски председник то тврди за санкције Европске уније. Прво је, каже, због њих страховао, али је схватио да је укупан ефекат казнених мера за Русију – веома добар. Посебно у сектору пољопривреде која је у великој мери престала да се ослања на увоз, па је извоз руске хране на светско тржиште већ премашио 25 милијарди долара.  

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво