Читај ми!

Немачка, “пси рата“ ухапшени због формирања терористичке организације

Двојица бивших припадника оружаних снага Немачке ухапшена су због сумње да су покушали да формирају парамилитарну организацију која би окупила бивше војнике и полицајце за борбу у рату у Јемену, саопштило је тужилаштво.

Како се наводи на сајту немачког тужилаштва, почетком 2021. године Аренд-Адолф Г. и Аћим А. донели су заједничку одлуку о успостављању плаћеничких снага под њиховом искључивом командом.

Сваки припадник јединице, истиче се у саопштењу, требало је да прими месечну накнаду од 40.000 евра.

Према плановима двојице оптужених, паравојна јединица требало је да укључи између 100 и 150 мушкараца, од којих су већина били бивши припадници Бундесвера или бивши полицајци.

"Двојица оптужених су у прошлости и сами били војници у Бундесверу и стога имају војно знање и вештине. Аренд-Адолф Г., који је био одговоран за регрутовање плаћеника, контактирао је са најмање седам људи како би их придобио за јединицу. Након успешног формирања плаћеничких трупа, двојица оптужених су хтели да се умешају у грађански рат у Јемену", каже се у саопштењу.

Осумњичени су, како се додаје, били свесни да ће јединица под њиховом командом неизбежно морати да убијају током операција у Јемену. Очекивали су да ће и цивили бити убијени и рањени у борбама.

"На средњи рок, планирали су да оформе компанију која би управљала приватним војском, а која би била ангажована и у другим сукобима", напомиње се у саопштењу.

Идеја оптужених била је да јединицу финансира Саудијска Арабија, али ниједна агенција те државе није одговорила на позиве осумњичених, наводи се на сајту тужилаштва.

Ухапшени су у Минхену и округу Брајсгау-Хохшварцвалд.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се