Читај ми!

Еквадор, ванредно стање због трговине дрогом и убистава

Председник Еквадора Гиљермо Ласо прогласио је ванредно стање у тој земљи у трајању од 60 дана у циљу сузбијања кријумчарења и употребе дроге. Ласо, конзервативац који је на дужност ступио у мају, рекао је да је тај потез одговор на повећање броја убистава широм земље и других злочина повезаних са запленом наркотика. У тој андској земљи је током ове године заплењено 147 тона дроге.

Гиљермо Ласо је у обраћању на телевизији изјавио да на улицама Еквадора постоји само један непријатељ - трговина дрогом.

"Када трговина дрогом расте, расту и убиства, пљачке домова, возила, робе и људи. Наше војне и полицијске снаге ће се снажно осетити на улицама", рекао је Ласо.

Ванредно стање у трајању од 60 дана омогућиће војсци да се придружи операцијама одузимања дроге и оружја у девет од 24 провинције у земљи, укључујући Гуаијас. Патроле ће трајати 24 сата, док ће у остатку земље полиција појачати патроле и контролисати јавна места.

Више од 70 одсто насилних смрти у провинцији Гуаиас "на неки начин" је повезано са трговином дрогом, рекао је Ласо.

У затворима је, такође, порастао број насилних смрти. Прошлог месеца 119 људи је погинуло у нередима у затвору у Гуаијакуилу, за који влада окривљује борбу између нарко-банди.

Ласо је навео да ће спонзорисати законодавство које ће подржати снаге безбедности у борби против криминала и створити ентитет за одбрану полицајаца који су оптужени због тога што су "једноставно обављали своју дужност".

"Ова влада ће помиловати све оне који су неправедно осуђени због обављања свог посла", рекао је председник Еквадора и затражио од судија да "гарантују мир и ред, а не некажњивост и злочин"

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да је од Ласа добио уверење да ће се влада Еквадора током ванредног стања придржавати свих демократски принципа и стандарда.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара