Читај ми!

Узбуна у Вашингтону – шта је Кина тестирала, свемирску летелицу или хиперсоничну нуклеарну ракету

Ново заоштравање односа Кине и САД. Након писања "Фајненшел тајмса" да је Пекинг летос тестирао хиперсоничну ракету с нуклеарним могућностима, настала је узбуна у Вашингтону. Амерички министар одбране каже да САД пажљиво прате кинески развој оружја, док Пекинг тврди да није тестирао ракету, већ свемирску летелицу.

Цитирајући пет неименованих извора, Фајненшл тајмс тврди да је Кина лансирала хиперсоничну ракету способну да носи нуклеарну бојеву главу. Пројектил је, кажу, летео свемиром и кружио око Земље пре него што је слетео, промашивши циљ за око 32 километра. Пекинг то демантује, поручујући да је намера Кине мирољубиво коришћење свемира за добробит човечанства.

Жао Лиђан, портпарол Министарства спољних послова Кине каже да је то био рутински тест, са циљем да се испитају технологије поновне употребе летелице.

"То је од великог значаја за смањење трошкова коришћења свемирских летелица и могло би да представља економичнији начин да се истражи свемир", додаје Лиђан.

Међутим, западни медији тврде да је тај подухват изненадио америчку обавештајну службу, показујући да је кинеска војска далеко напреднија у свом програму хиперсоничног наоружања него што су обавештајци претпостављали.

Неки конгресмени то сматрају позивом на узбуну и упозоравају да би САД за десет година могле да изгубе нови хладни рат са Кином.

"Пажљиво пратимо кинески развој оружја и напредних система који ће само повећати напетости у региону. Вашингтон ће остати фокусиран на војни изазов из Пекинга", поручује Лојд Остин, министар одбране САД.

Забринут је и близак амерички савезник Јапан.

"Изгледа да Кина убрзано развија хиперсонично нуклеарно оружје, како би задобила одлучујућу снагу у пробијању антиракетне одбране. Одговорићемо на сваку претњу јачањем наших система противваздушне одбране", истакао је Хироказу Мацуно, генерални секретар Владе Јапана.

Оружје које може достићи брзину пет пута већу од брзине звука

Хиперсонично оружје посебно је тешко пресрести, јер може достићи брзину пет пута већу од брзине звука.

Тренутно и Америка и Русија раде на хиперсоничним пројектилима.

Северна Кореја тврди да је један такав лансирала прошлог месеца.

Додатну забринутост Запада изазвале су заједничке војне вежбе кинеске и руске морнарице, прошле недеље у Јапанском мору, када су Кинези први пут у иностранство послали авионе и тешке разараче.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара