Читај ми!

Лавров: НАТО не жели равноправан дијалог, обустављамо рад мисије у Бриселу

Москва неће наставити да се претвара да су могуће било какве промене у њеним односима са НАТО алијансом у скоријој будућности, упозорио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. НАТО је саопштио да је примио "к знању" коментаре руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о прекиду комуникација са Северноатланском алијансом.

НАТО није заинтересован за равноправан дијалог, нити за било какав заједнички рад, сматра руски министар.

"Kад је већ тако, не видимо разлог да наставимо да се претварамо да су било какве промене могуће у скоријој будућности, јер је НАТО већ рекао да су такве промене немогуће",рекао је  Сергеј Лавров коментаришући избацивање осам руских чланова мисије при НАТО у Бриселу.

Додао је да "практично нема услова за основне дипломатске односе због корака које је предузео НАТО".

"Нисмо добили објашњење за такве кораке. Само неколико дана пре објављивања ове одлуке, сусрели смо се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Њујорку, где је нагласио да постоји, како је рекао, искрен интерес Северноатланске алијансе за нормализацију односа са Русијом, са циљем деескалације тензија у Европи", казао је Лавров.

Нешто раније, Русија је објавила да обуставља рад своје мисије при НАТО-у у Бриселу, као и да ће одузети акредитације члановима мисије НАТО у Москви.

Након одлуке да се члановима руске мисије при НАТО-у у Бриселу ускрате акредитације, Столтенберг је рекао да то није повезано ни са једним конкретним случајем.

"Укинули смо акредитације за осам руских чланова мисије, који су били припадници тајне обавештајне службе", казао је Столтенберг.

"Примили смо к знању коментаре Лаврова"

НАТО је саопштио да је примио "к знању" коментаре руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о прекиду комуникација са Северноатланском алијансом, али из Брисела додају да им није стигао званичан допис о гашењу руске дипломатске мисије у седишту НАТО.

"Примили смо к знању коментаре Лаврова које је рекао пред новинарима, али засад нисмо добили ништа званично по питању које је покренуо", изјавио је портпарол НАТО-a, преноси Ројтерс.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво