Читај ми!

Преминуо Колин Пауел

Колин Пауел, некадашњи државни секретар САД, преминуо је у 84. години од последица заразе коронавирусом.

Колин Пауел је био први Афроамериканац који се нашао на позицији државног секретара САД, пренео је Си-Ен-Ен. На том месту је био од 2001. до 2005. године, за време мандата Џорџа Буша млађег.

Пре тога је, од 1987. до 1989. године, био саветник за националну безбедност америчког председника Роналда Регана, а од 1989. до 1993. се налазио на месту начелника генералштаба војске САД.

Пауел је био професионални војник 35 година, а војну каријеру је започео током рата у Вијетнаму.

Надгледао је 38 кризних ситуација док се налазио на челу америчког генералштаба, укључујући инвазију Панаме 1989. године, као и операцију "Пустињска олуја" током Заливског рата 1990. и 1991. године. 

Током мандата Џорџа Буша, његово деловање на месту државног секретара се процењивало као умерено, а забележено је и да је путовао мање од својих претходника. 

Међутим, остало је упамћено да је био међу првим дипломатама који су посетили Београд убрзо након убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године.  

Вест о смрти Пауела објавила је његова породица на Фејсбуку. Имао је 84 године, а преминуо је од компликација изазваних коронавирусом.

"Изгубили смо вољеног мужа, оца, деду и великог Американца", стоји у објави породице која је напоменула да је био вакцинисан против коронавируса.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи