Читај ми!

Двојно држављанство ускоро могуће у Немачкој, има ли српска дијаспора разлог за радост

Милиони људи у Немачкој, међу њима многи српски држављани, морају да бирају - или држављанство које већ имају, или немачко. По свему судећи, идућа Влада би могла да омогући двојно држављанство за све.

"Млади људи од 18 година не могу да разумеју што по питању двојног држављанства још имамо правила која су реликт прошлог времена", рекла је кошефица немачких Зелених, Аналена Бербок у понедељак (18. октобар) за Дојчландфунк.

Она је у том разговору потврдила да ће Социјалдемократе, Зелени и Либерали у предстојећим преговорима о коалиционој Влади покушати да утабају пут за модернизацију Немачке. То је нови знак да би идућа власт могла да омогући двојно држављанство, о чему је и раније било речи.

У јеку преговора о такозваној семафор коалицији - названој према бојама три партије - у фокусу су питања пореза, повећања минималне плате и борбе против климатских промена. Али, како је писао Вестдојче алгемајне цајтунг, са том коалицијом дошао би и низ промена у друштву. О њима се мање дебатује јер се ту три странке у принципу слажу око свега.

"Млади би стицали право гласа већ са 16 година, конзумирање канабиса било би делимично легализовано, а двојно држављанство начелно могуће", пише лист.

У прелиминарном папиру, који су странке утаначиле у петак и који сада треба да буде продубљен коалиционим преговорима, стоји да се залажу за „модерни концепт држављанства". "Осим тога, они који су добро интегрисани у Немачкој и сами се издржавају треба брже да добијају сигурни правно боравишни статус."

Само за држављане ЕУ и Швајцарске

Сада је у Немачкој двојно држављанство начелно забрањено - осим за држављане неке друге чланице ЕУ или Швајцарцима. У преводу, може се истовремено имати немачки и хрватски пасош, али не може немачки и српски.

За милионе миграната и њихове деце то значи да, кад испуне услове за добијање немачког држављанства, морају да одлуче да ли ће постати држављани нове домовине или задржати своје старо држављанство.

Двојно држављанство добија се и у посебним случајевима па га тако, рецимо, добијају Мароканци јер њима у Мароку прете тешке последице уколико се одрекну држављанства. Такође, деца рођена у Немачкој могу да имају привремено двојно држављанство, али се, кад наврше 18 година, и они морају одлучити за једно.

Немачки пасош међу најјачима на свету

Тренутно се у Немачкој после пет година боравка и рада може поднети захтев за сталну боравишну дозволу, док је захтев за држављанство могућ после осам година. Тада се полаже и лагани тест познавања немачког правног система, културе и историје.

Држављанство Немачке доноси њеним (новим) грађанима право гласа на свим нивоима, практично доживотну дозволу боравка, могућност да се запосле у статусу државних службеника, као и безвизна путовања у 191 државу или територију. То чини немачки пасош трећим најјачим на свету, после Јапана и Сингапура.

Међу немачким грађанима који имају још један пасош највише је Пољака (344.000). Српских грађана ту има само 22.000 и ту је махом реч о деци која привремено смеју да имају два пасоша. У Немачкој, иначе, живи око 230.000 српских грађана и барем још толико оних којима су корени у Србији, али су сада немачки држављани.  

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво