Читај ми!

Због убиства британског посланика ухапшен син саветника бившег премијера Сомалије

Мушкарац који је у цркви ножем избо посланика владајуће Kонзервативне странке Дејвида Ејмса, који је после тога преминуо, зове се Али Харби Али. Реч је о 25-годишњем Британцу сомалијског порекла, сину саветника бившег премијера Сомалије. Случај се води као тероризам.

Ухапшеном мушкарцу одређен је притвор у складу са Законом о тероризму и петак је крајњи рок за његово испитивање о нападу ножем на посланика Дејвида Ејмса (69) у методистичкој цркви у месту Ли-он-Си, јавља Би-Би-Си.

Локални званичници потврдили су да је због напада после којег је Ејмс преминуо ухапшен 25-годишњи Британац сомалијског порекла.

Како се наводи, отац осумњиченог – Харби Али Кулане, некадашњи је саветник за медије бившег премијера Сомалије Хасана Али Каиреа. Њега је, како се додаје, полиција посетила и узела му телефон на анализу.

"У овом конкретном тренутку пролазимо кроз досад незапамћену и ужасну ситуацију", рекао је за Ројтерс Харби Али Кулане.

Осумњичени "промакао" тајној служби?

Како се наводи, Али Харби Али је пре неколико година био у програму "Превенција", који има за циљ да спречи радикализацију појединаца.

Реч је о програму према којем наставници, особе од јавног утицаја, Национална служба за здравље могу да упуте појединца на локалну полицију, социјалне раднике и друге стручњаке који одлучују да ли ће се и како интервенисати у њихов живот.

Сматра се да Али у том програму није провео много времена и никада није био формални предмет интересовања британске тајне службе МИ5.

Иначе, укључивање у програм је добровољно и не подлеже кривичној одговорности. 

Полиција је током викенда претраживала три адресе на подручју Лондона и претпоставља се да је Али деловао сам.

Рана истрага показала је да постоји могућност да је био инспирисан исламским екстремизмом.

Претходно је пронађен нож којим је избоден посланик Ејмс, који је други британски посланик убијен у последњих пет година. 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво