Читај ми!

Гасна криза у Британији прети да баци тамошње сточарство на колена

Британска влада ставила је под контролу снабдевање бензином – ангажовањем војске. Вртоглави раст цене земног гаса прети да изазове домино ефекат, који прети да баци британско сточарство на колена.

Војска наставља да снабдева британске бензинске пумпе. Министар одбране Бен Валас не види да ће армијска достава престати у наредним месецима. Тиме се партија покера између нафтних компанија и владе Бориса Џонсона наставља. Циљ – да се нафташи натерају да побољшају услове и цене рада уместо да увозе јефтину радну снагу.

Британски премијер Борис Џонсон сматра да је решење у контролисаном усељавању. "Требају нам таленти. Имиграција не сме да буде изговор да се не улаже у људе, знање, опрему, постројења и машинерију", додаје Џонсон.

И док су обожаваоци премијера гутали сваку његову реч током четвородневне годишње конвенције конзервативаца у Манчестеру, залихе земног гаса су у Британији, али и Европској унији, пале на три четвртине. Зато су затворена два главна постројења за производњу вештачког ђубрива, а настала је и несташица угљен-диоксида. Без њега, нема "хуманог" убијања стоке, те прети озбиљна несташица свих врста меса.

"Само нас неколико недеља дели од тренутка када ћемо морати да закољемо потпуно здраве животиње и бацимо их у смеће. Штета ће бити огромна и бићемо финансијски уништени", упозорава Зои Дејвис из британског Националног удружења узгајивача свиња.

Британски министар финансија Риши Сунак истиче да је влада одлучна да се избори са проблемом.

Тренутни изазов су ланци снабдевања не само код нас, већ широм света, указује Сунак.

Одговор владе је да субвенционише производњу ђубрива, али колико дуго? Ако се суди по говору Бориса Џонсона, који су стручњаци прогласили економски неписменим, руже цветају под октобарским сунцем.

"Земља иде ка високим платама, високом стручношћу и продуктивношћу и ниским порезима", поручује британски премијер.

С друге стране класне поделе, сточари поручују да су у кризи.

"Ако ваша фирма остварује губитке, ако морате да отпуштате и проводите бесане ноћи, онда је криза", напомиње узгајивач свиња Ричард Листер.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво