Читај ми!

Њујорк тајмс: Процурио документ ЦИА - велики број агената убијен, заробљен или претворен у "кртице"

Тајни документ америчке Централне обавештајне агенције открива да је велики број страних обавештајаца ЦИА убијен, заробљен или се окренуо ка супарничким агенцијама, пише "Њујорк тајмс". Извештај упозорава на "зарђале" вештине америчке агенције и на то да су противници потцењени.

Позивајући се на изворе који су добро упознати са ситуацијом, Њујорк тајмс пише да су званичници ЦИА упозорили све ЦИА станице и базе широм света да је заробљен и убијен велики број доушника, ангажованих из других земаља да шпијунирају у име САД.

Kако наводи лист, у питању је "нетипични" и строго поверљиви документ који је послат свим бироима широм света.

Kонтраобавештајни званичници службе упозорили су прошле недеље да је више десетина шпијуна компромитовано или погубљено у последњих неколико година, што према тврдњама извора, представља нагли пораст таквих инцидената.

Процурели документ укључивао је одређени број агената које су ликвидирале стране агенције, што је поверљиви детаљ који се, како је пренео Њујорк тајмс, обично не дели у тако широко распрострањеним дописима.

Циљ поруке је био подстаћи бирое да побољшају заштитне протоколе и сигурност, наводе бивши званичници.

Шта је узрок неуспешних мисија 

Kао неки од разлога за неуспеле мисије истакнути су лоше обавештајне вештине, превише поверења у изворе, потцењивање страних агенција као и пребрзо регрутовање доушника - проблем који је у допису описан као стављање мисије изнад питања сигурности.

Употреба вештачке интелигенције, препознавање лица и други софистицирани алати олакшали су страним владама праћење америчких обавештајних службеника који делују у њиховој земљи, наводи се у извешају.

Потврђујући да је регрутовање шпијуна у другим земљама високоризичан посао, допис ЦИА који је процурео у јавност, покренуо је питања која муче агенцију последњих година нарочито јер су супарничке обавештајне службе у земљама попут Русије, Kине, Ирана и Пакистана хватале доушнике ЦИА, а у неким случајевима претварали их у двоструке агенте, написао је Њујорк тајмс.

Упозорење је, према онима који су га прочитали, првенствено било усмерено на службенике "са прве линије" - људе који су били директно укључени у регрутовање нових кандидата и проверу извора, поручујући службеницима да се фокусирају не само на регрутацију, већ и на сигурносна питања.

Лист додаје да је регрутовање нових доушника начин на који службеници стичу унапређења.

Вештине зарђале а противник потцењен 

Допис који је послат у последњој недељи септембра сугерише да је агенција потценила своје противнике уз уверење да су њени агенти и шпијунске вештине бољи од других обавештајних служби.

Међутим, како додаје Њујорк тајмс, резултати студије показали су да су земље које су на мети САД такође веште у лову на доушнике, док су вештине агенције "зарђале" након деценија фокусирања на терористичке претње и ослањања на ризичне комуникацијске системе.

Иако је у допису идентификован одређени број доушника који су ухапшени или убијени, број оних који се окренуо против САД није у потпуности познат.

Понекад, истиче њујоршки лист, доушници које открију ривалске обавештајне службе не буду хапшени, већ ангажовани као двоструки агенти који достављају дезинформације ЦИА, наводе бивши званичници, додајући да су у томе посебно ефикасни били Пакистанци.

ЦИА је последњих година претрпела катастрофалне упаде у своје шпијунске мреже где су, према писању њујоршког листа, агенти вероватно откривени због кршења тајног комуникацијског система агенције помоћу којег је комуницирала са агентима на терену.

Лист наводи да је ЦИА покренула лов на кртице 2011. године, након што је један доушник у Kини јавио да су тамошње власти откриле све који помажу америчкој влади и да су потом присилиле агенте да раде за њих.

Позивањем на претходне грешке, допис је вероватно требало да упозори садашње службенике да не понављају грешке из прошлости.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво