Читај ми!

Авганистан, глад бржа од донација

Становништво у Авганистану годинама живи у тешким условима. Доласком талибана на власт још је теже. Уз незапосленост, милиони људи сада се суочавају и са великим недостатком хране која им је због високих цена све недоступнија. Обећана помоћ споро стиже, па Светски програм за храну тражи од међународне заједнице да што пре обезбеди новац и организује слање хране и друге робе.

Најновији апел је да се хитно пошаље 606 милиона долара вредна помоћ за 10 милиона угрожених Авганистанаца.

Хуманитарни радници у тој земљи упозоравају да се обећања земаља донатора морају што пре претворити у реалност, пре него што буде касно. Недостатку хране допринели су и лоши временски услови.

"Суша и економска криза заједно гурају људе на ивицу опстанка. Многи продају робу из својих кућа да би купили храну. Грађани не могу да приуште свакодневни оброк, порције су мање, не хране се здраво, родитељи су у сталној потрази за храном за своју децу", каже Мери Елен Мекгроати, представница Светског програма за храну задужена за Авганистан.

У Кабулу и другим градовима становништво је забринуто због скока цене намирница, за шта оптужују америчку одлуку о замрзавању авганистанског новца у иностранству. Због тога се продубљују економски и социјални проблеми.

"Дошао сам да купим храну али су ме дочекале веома високе цене брашна, уља, пиринча. Све нам је постало скупо и не можемо себи много тога да приуштимо", каже један Авганистанац.

Други додаје да је забринут због раста цена услед велике незапослености.

"Проблеми ће се само увећавати, биће све више просјака а неки ће почети да краду", упозорио је.

У Авганистану је и пре доласка талибана на власт била веома тешка хуманитарна ситуација, а сада је стање додатно погоршано.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво