Читај ми!

Шиб за РТС: Пад Берлинског зида огромна срећа за Немце, разлике скоро више не постоје

Данас се обележава Дан немачког јединства када су се 3. октобра 1990. године поново ујединиле Немачка Демократска Република и Савезна Република Немачка. Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, наводи за РТС да је тај догађај огромна срећа за Немце, да је та држава просперитетна, економски напредовала, а да разлике скоро више не постоје.

После Другог светског рата Немачка је подељена на четири окупационе зоне, америчку, британску, француску и совјетску, да би 1949. године од три зоне западни савезници формирали Савезну Републику Немачку, а од совјетске зоне настала је Немачка Демократска Република. Са падом Берлинског зида и окончањем Хладног рата, дошло је до уједињења две државе.

Томас Шиб каже да је данас, на 31. годишњицу уједињења Источне и Западне Немачке, тај догађај огромна срећа за Немце, да је та држава просперитетна, економски је напредовала, а да разлике скоро више не постоје.

"Данас је национални празник Немачке, Дан немачког јединства. Када је пао Берлински зид, када је пре 31 годину дошло до поновног уједињења то је било велико изненађење за све. Сада, 31 годину касније, то осећамо као велику срећу, а не нешто што се подразумева. Исправно је било да се донесе оваква одлука пре више од три деценије", наводи Шиб.

Наводи да су се сада услови у којима живе Немаца побољшали у великој мери.

"Постоје још економске разлике, али те разлике се мање односе на Запад и Исток него на село и град. Дакле, не може се више рећи да постоје велике разлике између Истока и Запада. Услови живота су се променили. Имамо и на истоку Немачке врло проспиритетна подручја", рекао је Шиб.

Додаје да се под нормалним околностима Дан јединства прославља у немачким амбасадама широм света, али да то ове године неће бити случај због пандемије ковида 19.

"Радује нас што је криза на северу КиМ превазиђена"

Упитан о ситуацији на Косову и Метохији, Шиб наводи да је нормализација односа Београда и Приштине одавно у врху политичке агенде Немачке и наглашава да Немачка подржава дијалог уз посредство Европске уније.

"Радује нас и лакнуло нам је што је криза на северу Косова и Метохије превазиђена, мислим да је то велики успех специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, договорен је добар компромис који је заснован на договору Београда и Приштине", навео је Шиб.

Наводи да се након формирања нове владе немачка спољна политика неће драстично променити.

"Свеједно како ће изгледати немачка влада, тај процес је сада у току. Немачка спољна политика се неће драстично променити. Приоритет ће и даље бити европске интеграције, Трансатлантско партнерство. Дакле, подршка за међународни поредак који је заснован на правилима. Пружаћемо и даље хуманитарну помоћ", навео је Шиб.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво