Читај ми!

Преминуо "архитекта" геноцида у Руанди

У 81. години умро је бивши пуковник армије Руанде Теонесте Багосора, кога су називали "архитектом" геноцида из 1994. године. Тада је за око 100 дана убијено више од 800.000 људи, углавном припадника етничких Тутсија, као и Хутуа који су покушали да их спасу.

Пуковник Теонесте Багосора умро је у болници у Малију, а вест о томе објавио је на Фејсбуку његов син Ахили Багосора, написавши "Почивај у миру, тата", пренео је АП.

Багосора је служио затворску казну од 35 година након што је у Хагу проглашен кривим за злочине против човечности пред Међнародним кривичним судом за Руанду.

Осуђен је на доживотну затворску казну 2008. године, али је после жалбе, казна смањена на 35 година.

Багосора је 1993. године преузео контролу над свим војним и политичким питањима у Руанди, а позиција на којој је био омогућила му је да одговара само председнику Жувеналу Хабјаримани.

Када је председник погинуо у авионској несрећи, Багосора је преузео контролу и наредио масакр над Тутсијима, рекао је за АП Донат Рутајисире, један од преживелих, који каже да га је познавао.

Канадски генерал Ромео Далер, шеф мировњака Уједињених нација у Руанди у то време, описао је Багосора као "творца" геноцида.

После геноцида, Багосора је побегао у Камерун, а тамо је ухапшен 1996. године.

Пребачен је у Танзанију 1997. године, а суђење је почело 2002. и завршило се 2007. године.

Богосора је проглашен кривим за убиство 10 белгијских мировањака, као и премијера Руанде и шефа уставног суда.

Проглашен је кривим за организовање убиства Тутсија у бројним деловима главног града Кигалија, као и на западу земље у Гисењију.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво