Читај ми!

Исланд – прва европска земља чији парламент има више жена него мушкараца

Прва земља у Европи у којој у саставу скупштине доминирају жене је Исланд. У парламентима само још три земље у свету има више жена него мушкараца: у Руанди, Куби и Никарагви.

Исландски парламент броји 63 седишта, а након јучерашњих парламентарних избора, 33 (52 одсто) припадаће посланицама, показују прве пројекције изборних резултата.

Ниједна европска земља нема више од 50 одсто жена у посланичким клупама. Најближа равноправној расподели је Шведска, где има 47 одсто посланица. 

Према подацима Интерпарламентарне уније, у још само три земље у свету у скупштини има више жена него мушкараца: у Руанди 61 одсто, Куби 53 одсто и Никарагви 51 одсто.

У Мексику и Уједињеним Арапским Емиратима једнака је расподела посланичких места међу женама и мушкарцима. 

За разлику од неких других земаља, на Исланду није законом одређено колики је најмањи проценат жена који мора бити у скупштини.

Ова нордијска држава је пионир када је реч о равноправности полова и женским правима. Још 1980. године Исланд је добио председницу, први у свету.

Током претходних 12 година Исланд је на врху листе која рангира равноправност полова, а коју саставља Светски економски форум.

Када је реч о разултатима избора, Гардијан оцењује да ће Лево-зелени покрет, актуелне премијерке Катрин Јакобсдотир, тешко задржати већину јер ће имати мање мандата него на претходним изборима 2017. године.

Најснажнија партија после ових избора је Независност, некадашњег премијера Бјарнија Бенедиктсона, која је освојила 16 посланичких места.

Дубоко неповерење јавности у политичаре због поновљених скандала послало је Исланђане на биралишта пет пута од 2007. до 2017. Ово је тек други пут од 2008. да је једна влада успела да оконча свој четворогодишњи мандат.

Актуелна премијерка ужива велику популарност, пре свега због начина на који је водила земљу кроз пандемију. Исланд, који броји 370.000 становника, забележио је 33 смртна случаја.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво