Читај ми!

Пресуда Европског суда: Русија одговорна за убиство Литвињенка

Европски суд за људска права прогласио је Русију одговорном за убиство Александра Литвињенка 2006. године, који је преминуо након што је у Лондону отрован полонијумом 210, ретким радиоактивним изотопом. Званична Москва одбацује пресуду.

"Русија је одговорна за убиство Александра Литвињенка у Великој Британији", наводи се у саопштењу суда у Стразбуру, преноси Ројтерс.

Александар Литвињенко (43), бивши службеник Руске федералне службе безбедности (ФСБ) и узбуњивач, након пресељења у Британију је постао гласни критичар руског председника Владимира Путина.

Из Русије је побегао у Велику Британију, шест година пре него што је отрован.

Умро је након што је попио зелени чај са ретким и веома снажним радиоактивним изотопом у лондонском хотелу "Миленијум".

Британска истрага закључила је 2016. године да је Путин вероватно одобрио руску обавештајну операцију за убиство Литвињенка, а такође је откривено да су бивши припадник КГБ-а Андреј Луговој и још један руски држављанин Дмитриј Ковтун извршили убиство у оквиру операције коју је вероватно водила руска Федерална служба безбедности.

Русија одбацује пресуду

Кремљ је одбацио као "неутемељену" пресуду Европског суда за људска права у случају Литвињенка.

"Европски суд за људска права једва да има овлашћења или техничке капацитете да може да поседује информације о том питању. Још увек нема резултата ове истраге, а такве тврдње су у најмању руку неутемељене", саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.