Читај ми!

Завршни дан гласања у Русији, Вашингтон испитује наводе Москве о мешању у изборе

У Русији је завршни дан парламентарних и регионалних избора, а излазност до 18 сати била је нешто више од 45 одсто, саопштила је централна изборна комисија. Истовремено, Москва испитује да ли је било мешања у изборе од стране фирми регистрованих у САД.

У Русији је данас завршни дан парламентарних и регионаланих избора. Осим за посланике у Думи, бирачи гласају и за губернаторе девет руских региона, као и за састав 39 локалних парламената.

Одзив бирача на парламентарним изборима у Русији износио је 45,15 процената до 18 часова по московском времену, саопштила је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

"Сада ћу објавити излазност бирача на изборима за Државну Думу: она износи 45,15 одсто до 18 часова", рекла је Памфилова.

Вашингтон ће испитати наводе Москве 

Званичници Беле куће затражили су од Москве да пружи додатне информације о наводном мешању САД у руски изборни систем и обећали су да ће то истражити, рекао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

"Kада је реч о мешању у изборе, заиста постоје такве чињенице. Kао што знате, Москва је позвала амбасадора САД на разговор. Из мог угла, могу да кажем да нисмо само послали протестну ноту. Одржао сам састанке по овом питању у Белој кући у петак, где је наша страна пренела колегама да такве акције против руског изборног система нису прихватљиве. Осим тога, наш сеф диломатске мисије је посетио Стејт департмент у петак, разјашњавајући наше притужбе на акције из САД", рекао је Антонов, преноси Тас.

Он је додао да су Американци, Бела кућа, затражили посебне податке о овом питању и рекли су да ће све да истраже, додао је Антонов.

Руско министарство спољних послова позвало је америчког амбасадора у Москви Џона Саливена 10. септембра на разговор са замеником министра спољних послова Сергејем Рјабковом.

Према саопштењу министарства, руски дипломата је предао америчком изасланику у Русији доказе о томе да су амерички технолошки гиганти прекршили руске законе уочи данашњих избора за Државну Думу и нагласили су да је мешање у унутрашња питања Русије неприхватљиво.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се