Читај ми!

Како је "Аукус" уздрмао свет – од САД, преко Француске све до Аустралије

САД и Велика Британија ће делити технологију и стручност са Аустралијом како би јој помогли у изградњи подморница на нуклеарни погон у склопу новог одбрамбеног пакта између три земље. Тај потез изазвао је бес, пре свега у Француској која је изгубила посао вредан 40 милијарди долара, али и код Аустралијанаца и Новозеланђана који нису одушевљени овим ненајaвљеним договором.

Аустралија је саопштила да "са жаљењем констатује" одлуку Француске да опозове свог амбасадора због укидања уговора о подморницама и војног договора Аукуса за који стручњаци кажу да би могао нанети вишегодишњу штету и имати озбиљније последице у односима две земље.

Портпаролка аустралијске министарке спољних послова Марис Пејн рекла је да "Аустралија разуме дубоко разочарење Француске нашом одлуком, која је донета у складу са нашим јасним интересима националне безбедност".

"Аустралија цени свој однос са Француском, која је важан партнер и витални допринос стабилности, посебно у Индо-Пацифику. Ово се неће променити", рекла је портпаролка.

Међутим опозвани амбасадор изјавио је да је нови споразум и напуштање Француске "неприхватљиво понашање између савезника и партнера-чије последице утичу на саму концепцију савеза, партнерстава и значај Индо-Пацифика за Европу".

"То је велика грешка, веома, врло лоше руковање партнерством, јер то није био уговор, то је партнерство које је требало да се заснива на поверењу, узајамном разумевању и искрености", рекоа је амбасадор.

Што се тиче Француске и САД-а те две земље су и раније имале значајне дипломатске спорове, посебно током Суецке кризе 1956. и рата у Ираку 2003. године, иако ниједан од њих није резултирао повлачењем амбасадора.

Повлачење амбасадора је обично крајња мера између земаља током кризе, и изузетно редак потез између земаља савезника.

Као средиште новог безбедносног пакта "Аукус" између Аустралије, САД-а и Велике Британије, напрасно објављеног ове недеље, Аустралија ће набавити подморнице на нуклеарни погон користећи америчку технологију, једнострано раскинувши уговор са Француском о изградњи 12 конвенционалних подморнице на дизел погон.

Циљ нове алијансе је супротстављање све већем кинеском војном присуству и утицају на Пацифику.

Незадовољства и у Аустралији и Новом Зеланду 

Антинуклеарне групе у Аустралији и многи грађани изражавају љутњу због договора, забринути да је то можда "тројански коњ" за нуклеарну индустрију, чему се нација деценијама опирала.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн лично је разговарала са својим аустралијским колегом, Скотом Морисоном, да му саопшти да подморнице неће бити добродошле у водама њене земље, која је још од 1984. године прогласила безнуклеарну зону.

Шест земаља: Велика Британија, САД, Кина, Русија, Индија и Француска већ имају подморнице на нуклеарни погон у својој флоти, а многе велике развијене економије, укључујући САД и Велику Британију, користе нуклеарну енергију за производњу електричне енергије. У Француској се 70 одсто електричне енергије производи у нуклеарним електранама.

Сматра се да нуклеарна енергија има највећи фактор капацитета од свих извора енергије, што значи да нуклеарне електране раде максималном снагом дуже од осталих. У САД оне раде са великим капацитетом 92,5 посто времена, показују владини подаци. За угаљ, то је око 40 посто, а ветар око 35 одсто.

Нуклеарна енергија може спречити милионе тона емисија да уђу у атмосферу сваке године, у поређењу са фосилним горивима.

Чему отпор

Више земаља кочи даљи развој нуклеарне енергије од катастрофе у Фукушими у Јапану 2011. године. Електрана у Фукошими оштећена је у земљотресу и цунамију када су јој расхладни системи отказали, што је довело до топљења нуклеарних материја и експлозија водоника и слања штетног зрачења у атмосферу. 

То је била најгора нуклеарна катастрофа од Чернобила 1986. године.

Такође постоји забринутост око тога како безбедно складиштити нуклеарни отпад. Експлозије или цурење ускладиштеног отпада могу утицати и на здравље људи, мада су такве катастрофе далеко мање честе него што су биле.

Нови Зеланд је једна од ретких развијених земаља која нема нуклеарне реакторе. Такође проглашена је за нулту нуклеарну зону која спречава нуклеарно оружје или нуклеарне бродове да уђу на њену територију.

Главни разлог противљења Новог Зеланда нуклеарној енергији је - као и у Аустралији - јавно мњење и забринутост око безбедности и одлагања нуклеарног отпада.

Антинуклеарни став Новог Зеланда односи се на нуклеарну енергију, пловила на нуклеарни погон и нуклеарно оружје.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара