Читај ми!

Јеременија тужила Азербејџан пред Међународним судом правде

Јерменија је вишедеценијски територијални спор са суседним Азербејџаном, који је поново прерастао у оружани сукоб прошле године, изнела пред највиши суд Уједињених нација.

Јерменија је поднела тужбу Међународном суду правде (МСП) наводећи да је Азербејџан прекршио међународну конвенцију која има за циљ укидање расне дискриминације, саопштио је јуче суд, преноси АП.

Према саопштењу, Јерменија је навела да су као резултат онога што је назвала, "политиком мржње спонзорисаном од државе", Јермени били изложени системској дискриминацији, масовним убиствима, мучењима и другим злоупотребама.

Тужба се односи на регион Нагорно-Карабаха који је више од четврт века био под контролом етничких јерменских снага, које је подржавала јерменска влада.

Дуготрајне тензије између хришћанских Јермена и већином муслиманских Азера узавреле су распадом Совјетског Савеза, а сукоб који је избио 1988. године када је регион покушао да се придружи Јерменији, ескалирао је у рат након распада СССР-а 1991. године, у коме је погинуло најмање 30.000 људи и расељено око милион.

У борбама које су обновљене пре годину дана убијено је на стотине људи, што је највеће ескалирање сукоба од 1994. године.

Јерменија је навела да је Азербејџан током прошлогодишњих борби извршио "тешка кршења Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације".

У тужби се наводи да је, чак и након што је 10. новембра ступио на снагу договорени прекид ватре, посредован од Русије, "Азербејџан наставио са убиствима, мучењима и другим злостављањима јерменских ратних заробљеника, талаца и других притворених особа".

Према најавама званичника из Бакуа, очекује се да Азербејџан следеће недеље поднесе сличну тужбу против Јерменије пред Међународним судом правде.